Američkoj sportašici prijeti 10 godina zatvora u Rusiji

Košarka 07. mar. 202221:00 > 21:181 komentar
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Američka WNBA košarkašica Brittney Griner uhapšena je tokom februara u Rusiji, optužena da je na granici u prtljagu imala drogu.

Ruska granična policija sada je objavila video na kojem se vidi kako Griner stavlja kofer na skener, a nakon toga pripadnici carinske policije pretresaju njene stvari.

Rusi tvrde da su sumnjive bile bočice za električnu cigaretu, a nakon kontrole reagensi su pokazali prisustvo ulja kanabisa, nakon čega je košarkašica uhapšena.

Griner sada očekuje suđenje, a u slučaju da bude proglašena krivom, čeka je pet do deset godina zatvora, koliko iziskuje ruski zakon.

U međuvremenu američka WNBA liga i ekipa Phoenix Mercury, za koju Griner nastupa saopštili su kako pomno prate situaciju sa košarkašicom.

Američki državni sekretar Antony Blinken naglasio je da ambasada SAD-a u Rusiji radi po tom pitanju u pokušaju Sjedinjenih Država da izbjegnu diplomatsku krizu između dvije zemlje usred sukoba Rusije i Ukrajine.

“Kad god Amerikanac bude priveden bilo gdje u svijetu, mi smo naravno spremni pružiti svu moguću pomoć, pa tako i u Rusiji”, poručio je Blinken.

Brittney Griner dva puta je sa reprezentacijom SAD-a osvojila Olimpijske igre, 2006. i 2021. godine i nikada ranije nije imala problema sa zakonom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar