Trofej Eurobasketa stiže u Sarajevo

Košarka 27. jun 202215:581 komentar
Podijeli:
Izvor: FIBA

Originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, bit će “gost” Sarajeva naredne sedmice, tačnije od 6. do 8. jula.

Pehar nosi ime Nikolaia Semashka, koji je bio predsjednik FIBA Europe i potpredsjednik FIBA World. Ova nova (treća) verzija trofeja predstavljena je u novembru 2016. godine, a prva reprezentacija koja ga je osvojila bila je Slovenija na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine.

Sam trofej zadržao je isti oblik i dimenzije kao prethodni, koji je posljednji put podigla selekcija Španije 2015.godine, ali je nova varijanta uslijedila kao svojevrstan “upgrade” cijele serije trofeja koji se dodjeljuju i ostalim kontinentalnim šampionima.

U Sarajevu će trofej “boraviti” tri dana. Svi zainteresovani moći će da se fotografišu sa trofejom, a sve vrijeme će pehar pratiti promotivni tim i zvanična maskota Eurobasketa 2022, pod nazivom Bounce.

Cijeli “Trophy tour” (Turneja trofeja) počeo je u martu, a prva stanica je bila Bugarska (Botevgrad). Trofej će biti gost 24 zemlje učesnice Evropskog prvenstva 2022, a posljednja stanica je Minhen 29. avgusta.

Podsjetimo, na predstojećem EP učestvuje i reprezentacija Bosne i Hercegovine, stoga je upravo naša zemlja dobila priliku da ugosti trofej Eurobasketa. Trofej će u Sarajevo doći iz britanskog Newcastlea, a nakon glavnog grada BiH otići u nizozemski Utrecht.

Lokacije u Sarajevu na kojima će biti izložen trofej naknadno će biti objavljene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar