Pet najvećih alkoholičara u svijetu fudbala

Nogomet 29. jun 201611:15 > 11:18
Podijeli:
Izvor: Twitter

Fudbalski teren često je ''otočište'' zanimljivim tipovima, igra je opsesija stotina miliona ljudi širom planeta, pa je tako i logično da se s vremena na vrijeme pojavi pojedinac koji ''oduševi'' potezima koji nema nikakve veze s fudbalom.

Alkohol u sportu, nije to ništa novo. Generacije su odrastale uživajući u čarolijama nekih velikana ove igre koji su mimo travnjaka imali problem s ovisnostima raznih vrsta. U nastavku vam donosimo ”crnu listu” najvećih alkoholičara među fudbalerima.

Paul Gascoigne

Englez magičnog pokreta bio je jedan od najtalentovanijih fudbalera generacije, ali ga je ljubav prema čašici (i ne samo njoj) sprečila da postigne sami vrh. Nikada nije postao jedan od najboljih, a mogao je. Alkohol mu je napravio mnogo problema kroz život. Boravio je i po ustanovama za odvikavanje, a i danas se često pojave vijesti o problemu koji ga i dalje muči. Nastupao je za Newcastle, Tottenham, Lazio, Everton…

Garrincha

Kažu da je bio jedan od najboljih ikada, ali alkohol mu je potpuno uništio život pa je preminuo u 49. godini. Cijelu karijeru proveo je u domovini u skladu s tadašnjim brazilskim običajima. Najbolji je igrač u historiji Botafoga, a hroničari su zabilježili da je godinama ”rame uz rame” nosio igru tada dominantne brazilske reprezentacije za koju je odigrao najbolje utakmice.

George Best

Manchester United jedan je od najvećih svjetskih klubova, a crveni dres svojevremeno je s mnogo uspjeha nosio ”vjetar” iz Sjeverne Irske. Best je bio zanimljiv igrač, a karijeru je upropastio zbog ljubavi prema pubovima i boci. Odigrao je desetak vrhunskih godina za Đavole, a onda se pokušao pronaći nastupajući za manje poznate klubove i sve vrijeme boreći se s teškom ovisnošću. Preminuo je u 59. godini.

Socrates

Simbol generacije, doktor u kopačkama (zaista je imao diplomu ljekara), jedan je od rijetkih fudbalera svog vremena koji je sreću okušao u Evropi, ali tada snažna Fiorentina nije mogla biti drugi dom. Ljubav prema brazilskom načinu života uz velike kolilčine alkohola, bili su kombinacija koja je upropastila još jednu karijeru. Preminuo je u 59. godini.

Adriano

Lista je popunjena imenima brazilskih fudbalera pa je red da je zaključimo jednim ”svježim” primjerom. Adriano je nastupajući za Inter u ranim dvadesetim pokazao snagu dotad rijetko viđenu. Smiješila mu se karijera za pamćenje, igrao je sjajno i za reprezentaciju svoje zemlje, ali onda je upoznao čari noćnog života i uskoro je potpuno izgubio korak sa stvarnošću. Pokušavao je u manjim klubovima, ali alkohol i problemi s kilogramima zauvijek su upropastili veliku karijeru. Danas igra u Sjedinjenim Američkim Državama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.