Koje su škole završili Messi, Ronaldo, Ibrahimović, Pogba…

Nogomet 24. avg 201616:31 > 16:39
Izvor: N1

Sa velikim novcima - dolazi velika odgovornost, a ta odgovornost je opravdati velike novce koji su uloženi u vas na terenu. U realnom svijetu, 'koliko imaš od škole' uvjetuje koliko novca zarađuješ mjesečno - osim ako niste sretnik ili nesretnik da vam diploma ne predstavlja nikakav uslov.

Mi smo odlučili istražiti koliko zapravo su svjetski top fudbaleri uložili u svoje školovanje tokom karijere, odnosno ‘šta oni od škole imaju’, kako se to kod nas obično kaže.

Ako uzmemo da su Messi, Ronaldo, Pogba i Ibrahimović i Bale trenutno najplaćeniji fudbaleri svijeta, odlučili smo za njih, i još nekolicinu provjeriti dokle su sa obrazovanjem, jer fudbalsko znanje nije upitno.

Messi – po svemu što smo uspjeli vidjeti i pročitati jeste da je školu završio tek nakon što ga je Barcelona uzela pod svoje.

Ako otvorite Wikipediju pod Leonel Andres Messi – informaciju o školovanju nećete pronaći. Međutim portal Answers.com nudi slijedeće:

“Messi jeste išao u osnovnu školu, ali ga je Barceona vrbovala, i odlučila platiti njegovo liječenje – samo ako bude igrao za njihovu omladinsku školu. Preselio se potom uz Španiju”, i tu se njegovoj dioplomi gubi svaki trag.

Pretpostavka je da ga je Barca poslala u neku od specijalnih škola, jer je gradivo mnogo propuštao – što zbog talenta, toliko i zbog poremećaja hormona rasta.

Cristiano Ronaldo je za lokalni klub Nacional počeo da igra sa 12 godina, a onda je prešao u Sporting na trodnevnu posudbu. Oni su ga otkupili za nešto manje od 2.000 eura. Sa 14 godina je već imao sposobnost da igra poluprofesionalno, a sa majkom se dogovorio da stopira obrazovanje – kako bi se posvetio fudbalu.

Onda je napravio incident u školi, učiteljicu je gađao stolicom ‘jer mu nije ukazala poštovanje’. Godinu dana poslije toga – dijagnosticirano mu je ‘trkaće srce’, stanje zbog kojeg je mogao prekinuti i fudbalsku karijeru.

Otišao je na operaciju, i nastavio karijeru. Ostalo je historija. Na zidu ima sve medalje i pehare, samo školske diplome nema.

Školske informacije o Paulu Pogbi je također teško pronaći. Znamo da se rodio u Lagny-sur-Marne u Francuskoj, te da je fudbal počeo igrati 1999. godine u Roissy-en-Brie, prije nego ga je Torcy prijavio sebi, a potom i Le Havre.

“Škola nije bila za njega. Ovdje sam bila 33 godine, i on je među top pet najneposlušnijih učenika koje sam ikada vidjela. On će uvijek biti zločesti dečko, one-man-show i prototip djeteta koje će uvijek praviti ozbiljne probleme” – kazala je direktorica škole koju je u mladosti pohađao Zlatan Ibrahimović.

“Bio sam lud”, priznao je napadač. “Nerviralo me što moram da sjedim mirno sa mravima u gaćama”, stoji u njegovoj biografiji “Ja sam Zlatan”.

Ono što također znamo da je u školu i na treninge išao biciklom, koje bi prethodno ukrao – a njegova matična škola je Malmo Borgarskola.

Gareth Bale je završio Witchurch školu u Cardiffu, a pored fudbala – trenirao je i ragbi i hokej. Volio je i sprint na 100 metara, ali fudbalsku stipendiju dobio je od Southamptona. Srednju školu završo je sa uspjehom ‘odličan – 5’, sa najboljim prosjekom u generaciji.

I Waynea Rooneyja prati slična priča. On je išao u RC osnovnu i De La Salle Akademiju u Liverpoolu, što je srednja škola.

Informacija o školovanju Andresa Inieste nema, Tottijeve škole također  nema, a onda prosto u momentima nedostatka informacija – okrenete se Googleu, pa pronađete da je najobrazovaniji među aktivnim fudbalerima zapravo Simon Mignolet, golman Liverpoola koji ima univerzitetsku diplomu pravnog fakulteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.