Srbin nudi bubreg bivšem hrvatskom reprezentativcu

Nogomet 29. sep 201618:38 > 18:43
Izvor: AFP

Bivšem reprezentativacu Hrvatske Ivanu Klasniću hitno je potrebna transplatacija bubrega, a njegova potresna priča motivirala je jednog čovjeka iz Srbije da mu ponudi svoj.

Nogometaš Ivan Klasnić koji je već dva puta bio operisan nakon što su mu organ donirali i majka i otac, nalazi se u životnoj opasnosti, i tri puta sedmično ide na dijalizu u Hamburgu.

Nakon što je njegova potresna priča objavljena u medijima, Branko Petković (58) iz Krupnja ponudio je svoj bubreg Klasniću.

“Imam 58 godina i rad sam da dam bubreg Hrvatu Ivanu Klasniću ako prođem na pregledima. Znam ko je Klasnić, znam da je igrao u Njemačkoj i Engleskoj, da je bio reprezentativac Hrvatske. Meni uopšte nije bitno da li je on Hrvat, Srbin, musliman, Turčin… Bitno je da je čovjek, a humanost je najvažnija”, kazao je Petković za beogradske medije.

Njemački mediji javljaju kako poznati bivši nogometaš rođen u Hamburgu Ivan Klasnić mora na svoju treću transplantaciju bubrega. Prije deset godina nekadašnji hrvatski reprezentativac saznao je za disfunkciju bubrega i od tada traje njegova životna bitka.

Nakon dvije transplantacije organa dobivenih od svojih najbližih, Ivan će morati dobiti i treći bubreg, ali on više ne smije biti od nekoga iz obitelji jer su već stvorena antitijela protiv doniranih bubrega od strane članova obitelji.

Zbog toga je, pišu mediji, njegov brat Josip shrvan. Upravo je on htio donirati svoj bubreg.

”Josipu je gore nego meni jer mi ne može pomoći. Prihvatit ću stvari kakve jesu. Kad ti život visi o koncu naučiš prihvaćati stvari kao sudbinu.”

Klasnić je operiran prvi put 2007. godine, ali je bubreg doniran od majke tijelo odbacilo. Potom je operiran još jednom i srećom je bubreg doniran od oca tijelo prihvatilo. Nakon toga je Ivan nastavio s nogometnom karijerom polako se oporavljajući.

Ukoliko Klasnić ne nađe novog donora, morat će dobiti bubreg preminule osobe. To se u Njemačkoj čeka čak sedam godina. U Hrvatskoj bi ga dobio i ranije, ali mora biti prijavljen ovdje kako bi ga dobio.

”U Hamburgu sam s obitelji i prijateljima. Teško mi je shvatiti da moram biti registriran samo u jednoj zemlji kako bih mogao dobiti donaciju”, poručio je bivši nogometaš.

Do nove transplantacije Ivan mora na dijalizu tri puta sedmično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.