Škola i lopta idu zajedno: Ovo su najobrazovaniji fudbaleri

Nogomet 11. okt 201610:37 > 10:44
Izvor: Reuters

Nekada je bila popularna izreka da škola i lopta ne idu zajedno. Međutim, očigledno se radi o predrasudi što potvrđuje veliki broj obrazovanih fudbalera.

Najobrazovanijim igračem u historiji fudbala smatra se Socrates koji je bio kapiten Brazila 1982., za kojeg su stručnjaci rekli da je najbolji tim koji nikada nije osvojio Svjetsko prvenstvo. Socratesa su navijači zvali “Doktor” zbog njegove diplome iz medicine. Također, doktorirao je i filozofiju.

Navijači se često šale na račun odbrambenih igrača tipa “može je glavom udariti jer svakako mu neće trebati za fakulteta”. Juventusov stub odbrane Giorgio Chiellini se sigurno ne slaže sa ovim navijačkim izjavama jer koristi glavu i mimo terena. On je 2010. diplomirao ekonomiju.

Chiellinijev sportski direktor Pavel Nedved je završio matematiku.

Interov Yuto Nagatomo je diplomirao političke nauke na jednom od najprestižnijih japanskih univerziteta.

Zanimljiv je životni put holandskog internacionalca Arjana de Zeeuwa koji je, nakon što je promijenio nekoliko britanskih klubova, karijeru nastavio kao forenzički detektiv. Trenutno radi u policiji. Njegov zemljak Edwin van der Sar je nekad bio najbolji golman na svijetu. Nakon što je okačio kopačke o klin posvetio se svojoj struci, diplomiranog ekonomiste, a trenutno radi kao šef marketinga u Ajaxu, klubu u kojem je ponikao.

I Barcelonin Andres Iniesta je među obrazovanijim fudbalerima. Završio je biologiju.

Njegov najveći rival, madridski Real je u svojim redovima nekada imao diplomiranog psihologa. Radi se o Estebanu Graneru koji trenutno nastupa za Real Sociedad.

Na kraju da spomenemo i menadžera West Hama Slavena Bilića koji je završio pravni fakultet u Splitu. Da još dodamo, otac mu je bio dekan pomenutog fakulteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.