Šta se desi kada pukne lopta tokom utakmice?

Nogomet 28. okt 201615:29 > 15:37
Izvor: Screenshot

Jedan od rariteta na fudbalskim terenima, bar u novijoj historiji jeste pucanje/probijanje lopte tokom igre. Rijetko, ali se dešava - a mnogima je misterija kako pravila igre nalažu da se postupi u tom slučaju.

Zamjena neispravne lopte sprovodi se ako lopta pukne, ili se ispuše tokom trajanja utakmice. U tom slučaju, susret dva tima se zaustavlja.

Zamjenska lopta koja zadovoljava uslove igre spušta se na mjesto gdje je prva postala neispravna, izuzev u slučaju ako se to dogodi u prostoru gola.

U tom slučaju, glavni arbitar meča spušta loptu na liniju prostora gola paralelnu poprečnoj liniji, i na mjestu koje je najbliže mjestu na kome se lopta nalazila kada je igra zaustavljena.

Ako lopta prsne, izduva se ili probuši dok nije u igri pri početnom udarcu, udarcu sa gola ili ugla, slobodnom udarcu ili ubacivanju – meč se nastavlja na isti način.

Lopta se ne može mijenjati za vrijeme utakmice bez odobrenja glavnog arbitra. Obim lopte po međunarodnim pravilima fudbala je 68-70 centimetara, težina je između 410 i 450 grama, a pritisak mora biti od 600 do 1.100 grama po centimetru kvadratnom.

Lopta sama po sebi mora sa vana biti od kože, što je također podložno odluci nadležnih tijela u fudbalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.