Kako je depresija uništila veliku karijeru

Nogomet 14. dec. 201612:52 > 12:58
Podijeli:
Izvor: Facebook

Krajem devedesetih godina profesionalnim fudbalom je počeo da se bavi igrač koji je mogao imati jednu od najblistavnijih karijere.

Međutim, nije – ovo je priča o čovjeku kojem je jedna povreda uništila karijeru, zbog koje se dugo borio sa depresijom, a bio je i na ivici suicida.

Sve to za vrijeme boravka u Bayernu iz Minhena – snu vakog njemačkog fudbalera koji se nada da će biti udarna igla bavarskog giganta i okosnica reprezentacije Njemačke.

On se zove Sebastian Deisler, a nakon omladinske karijere koju je proveo u Tumringenu, Stettenu, Lorachu i Moenchengladbachu, Deisler je i potpisao za ovaj klub koji ima dugu historiju pravljenja vrhunskih fudbalera Njemačke.

Nakon samo jedne sezone otišao u je u Herhu, gdje je preuzeo poziciju krilnog napadača, a nakon samo dvije sezone privukao je pažnju Bayerna. 2002. godine, sezonu nakon što su Bavarci postali prvaci Evrope u fudbalu, doveli su Deislera, tada najtalentovanijeg igrača u Njemačkoj i velikoj zvijezdi u usponu.

Međutim, povreda koljena umnogome je oblikovala njegov život koji danas vodi. Dugo se oporavljao, a i kada je bio na terenu – Sebastian Deisler se bojao fizičkog kontakta na terenu.

Tokom četiri i pol godine koje je proveo u Bayernu, kada nije bio povrijeđen, na terenu je djelovao kao “list na povjetarcu”, a u međuvremenu se sam borio sa depresijom koja mu nije dala da napreduje na nivo za koji je bio talentovan da dosegne.

Uprkos tome što mu je sve išlo u prilog da postane lider sredine terena Bayerna, Deisler nije uspio proraditi, a u kapitalnoj sezoni 2004/2005 ponovo je obnovio povredu sinovijalne membrane – koja je suštinski značila kraj njegove karijere.

Postao je djelimično i psihički nestabilan, nije imao samopouzdanja – a 2007. godine i sam je priznao da nije sposoban da igra fudbal.

Propustio je sve što se moglo propustiti zbog povreda, uključujući i finale Svjetskog prvenstva 2002. godine, gdje je bio dio Elfa koji je poražen od Brazila sa 2:0. Posljednji od 36 nastupa za reprezentaciju imao je u martu 2006. godine, samo godinu prije nego što će se povući iz fudbala.

Deisler je oženjen sa Brazilkom Eunice Dos Santos Santana, ima sina koji se zove Raphael, a u međuvremenu je završio tehički koledž. Ima nekoliko hobija, a košarka, hrana i muzika su one koje najčešće navodi.

U septembru 2007. godine počeo je pisati knjigu, koja je objavljena 2009. godine. Trenutno živi i radi u Freiburgu.

On je možda najžešći primjer kako se lako može podleći pritisku modernog sporta. Sam je kazao da se osjećao prazno, umorno i da više nije želio priuštiti sebi profesionalno mučenje fudbalom.

Jedan od talenata u pokušaju koji zbog povrede nikada nije postao fudbaler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.