Jedini evropski fudbalski velikan koje je milionima rekao NE

Nogomet 01. feb 201708:44 > 09:44
Izvor: Reuters

Uvjetima potpuno poludjelog fudbalskog tržišta teško je pronaći primjere klubova koji uspješno odlijevaju plesu miliona – teško jeste, ali ne i nemoguće.

Premda rijetki, još uvijek postoje velikani koji dušu i srce nisu prodali ni za kakav novac, a samo jedan među njima – nikad to neće ni uraditi.

Previše je ponosa u tom klubu sa sjevera Španije, previše ljubavi, znoja i suza je u njegovim temeljima da bi se tek tako neki bogatun s koferom para smjestio u njegove svete klupe i zauvijek uništio ono što se decenijama tako pažljivo njeguje. Tako je, Athletic Bilbao ima nekakve svoje zakone, gard jedinstven i neobičan i razvijenu sposobnost prilagodbe.

Kako uostalom drukčije opisati njihove višegodišnje odlijevanje mnogo bogatijim i moćnijim kojih u Španiji ima za izvoz? Kako pojasniti taj fantastičan tempo koji prate stotinu godina – uz Barcelonu i Real, jedini su klub koji nikada nije ispadao iz Primere. Samo sa svojom djecom i djecom klubova iz neposredne okoline glavnog grada Baskije, prkose i inate se velikanima, samo su rijetki ovaj klub napustili kada su to oni htjeli. Obično je klub donosio takve odluke u njihovo ime.

I danas na San Mamesu igra nekoliko igrača svjetske klase i ugleda. Tamo je neuhvatljivi Iker Muniain, nepredvidivi Inaki Williams, stameni Aymeric Laporte i nevjerovatni Aritz Aduriz. I niko od njih ne napušta klub uprkos monstruoznim ponudama koje u Bilbao stižu uglavnom iz Barcelone, Madrida i niza otočkih klubova.

I tako će ostati. Tamo gdje je tradicija vrednija od svih para ovog svijeta i gdje se za klub živi. Ne samo da se to tako kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.