Newcastle i West Ham osumnjičeni za utaju pet miliona funti

Nogomet 26. apr. 201712:37 > 12:58
Podijeli:
Izvor: AFP

Nove informacije koje dolaze putem engleskih medija o hapšenjima i pretresima nekoliko fudbalskih klubova Premier Lige, Championshipa i kancelarija fudbalskih radnika u Engleskoj i Francuskoj govore o utaji poreza od oko pet miliona funti, prenosi BBC.

Među uhapšenima se nalazi direktor Newcastlea Lee Charnley, stoji u saopštenju britanskih vlasti. Dio pripadnika finansijske policije je također pretresao kancelarije stadiona St. James Park, na kom “Svrake” igraju svoje domaće utakmice.

U međuvremenu čelnici West Hama su izdali saopštenje u kome stoji da “Klub u potpunosti sarađuje sa vlastima kako bi se istraga što prije okončala“. Za sada nije poznato da li je i ko uhapšen u slučaju West Hama. Stadion West Hama London Olympic Park je također bio zatvoren dok su istražitelji izuzimali dokumentaciju.

Glasnogovornik britanskog HMRC-a izjavio je kako “Ova istraga šalje jasnu poruku da, ko god da ste, ako utajite porez, možete očekivati da ćete se suočiti sa posljedicama“. 

Još uvijek nije poznato ko su osobe koje su uhapšene na teritoriji Francuske, ali je izvjesno da se radi o osobama koje posluju u svijetu fudbala. Budući da je istraga u toku, britanske vlasti odlučile su ograničiti informacije koje izlaze u javnost, ali su najavili nove izvještaje u sljedećim danima.

Podsjećamo, više od 180 policajaca britanske finansijske policije rano jutros je započelo veliku operaciju koja za cilj ima prikupljanje dokumentacije o poreskoj utaji fudbalskih kolektiva u Engleskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.