Tragičan kraj fudbalskih putešestvija: Emile Mpenza

Nogomet 16. avg 201716:00 > 16:02
Izvor: Facebook

Kada je 1997. godine nosio dres Muscrona, najavljivan je kao nevjerovatan talenat. Na žalost, iako je imao sve predispozicije - Emile Mpenza doživio je krah.

Brz, okretan, snažan, korpulentan, znalac s loptom. Imao je sve – granice nije bilo, ali belgijski napadač Emile Mpenza danas je u potpunosti zaboravljen.

Bio je predvodnik jedne generacije koja je imala fudbalsko znanje – ali ne i sportsku sreću. On je počeo u Kortrijku, a nakon samo jedne sezone tada zahuktali Muscron mu otkupljuje ugovor.

U blistavoj sezoni Mpenza je postigao 12 golova, što mu otvara vrata Standarda iz Liegea, koji ga u svojim redovima drži dvije sezone. Postigao je 20 golova, a nakon blistavih partija i u dresu Belgije – dobio je poziv iz Bundeslige.

Schalke mu je trebao da bude odskočna daska, tu je igrao tri sezone, a u 46 nastupa postigao je 28 golova. Poslije toga se vraća u Standard, nakon čega kreću njegove fudbalske putešestvije, koje su ga odvele do druge belgijske lige.

HSV – nije vrijedan pomena, Al Rayyan, pa Manchester City, prije ere bogatstva. Igrao je i u trećoj engleskoj ligi, za Pymotuh Argyle, pa onda Sion, Neftchi Baku prije nego je otišao u Endrach Aalst, u kojem nije zabilježio niti jedan nastup.

Jedino vrijedno pomena jeste nastupi za Sion, kada je za 31 meč postigao 21 gol. Između Neftchija i Eendracha cijelu godinu dana nije imao kluba, te je očajnički molio za angažman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.