Nakon 2.615 dana BiH se ponovo vratila na Grbavicu

Nogomet 07. okt 201718:12 > 18:21
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Stadion Grbavica kroz historiju vidio je mnoge svijetle, ali i mračne trenutke, sportske uspjehe i stvari koje, posebno u ratna vremena, nisu imale nikakve veze sa sportom.

“Taj stadion je, svi dobro znamo, bio na liniji razgraničenja. Izgoren, srušen gotovo do temelja. Sada je renoviran pa ispunjava kategoriju 3 UEFA-e, što znači da i reprezentacija može igrati utakmice na ovom stadionu. Zaista je to nevjerovatan put koji je prošlo jedno zdanje, od izgradnje do rušenja, pa ponovo do izgradnje i zaista je veliki posao napravljen, pogotovo u posljednjih godinu i po dana kada su ispunjeni svi uslovi koje je UEFA postavila pred FK Željezničar i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine”, kaže Adis Hadžić, predsjednik skupštine FK Željezničar.

Meč između Bosne i Hercegovine i Belgije je u tom smislu dobio dodatnu dimenziju, ne samo za aktere večerašnje utakmice, a posebno za Baždarevića i Džeku, koji su najprominentniji predstavnici škole Željezničara, već i za ostale stanovnike Sarajeva.

Prošlo je više od tri godine otkako je jednu utakmicu državni tim odigrao u glavnom gradu BiH, a ukupno sedam i po godina otkako su reprezentativci posljednji put nastupali na Grbavici, i to u prijateljskom meču protiv Katara. Bilo je tada 1:1. Također je važno što je Bosna i Hercegovina dobila još jedan stadion koji infrastrukturno može odgovoriti striktnim zahtjevima UEFA-e.

“Ono što je najbitnije je da smo dobili, kao Fudbalski savez, kao reprezentacija, nekoliko varijanti, pa ćemo vidjeti u narednim kvalifikacijama šta će se dešavati”, ističe Hadžić.

Iako na ovom stadionu reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra protiv neuporedivo jačeg protivnika za mnogo veći ulog, činjenica da se reprezentacija vratila u glavni grad, mnogima pričinjava zadovoljstvoi bez obzira na rezultat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.