Misimović o izboru novog selektora BiH

Nogomet 02. nov 201713:16 > 13:16
Izvor: Anadolija

Ne vjerujem da ćemo uskoro dobiti selektora, rekao je danas za Anadoliji Zvjezdan Misimović, član Komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) za imenovanje selektora "A" reprezentacije.

Savjetnik Izvršnog odbora N/FS BiH za sportska pitanja naglasio je da je u stalnom kontaktu s ostalim članovima komisije Ivicom Osimom, Duškom Bajevićem i Seadom Kajtazom te “da ne žure, jer posao žele obaviti bez i najmanje greške”.

“Pričamo, konsultujemo se… Usaglasit ćemo stav. Pregovaramo s trenerima. Ne mogu sada o njihovim imenima”, istakao je Misimović.

Ranije je potvrđeno da je komisija obavila razgovore s Amarom Osimom, nekadašnjim trofejnim trenerom FK Željezničar i Mehom Kodrom, uspješnim šefom stručnog štaba švicarskog Servettea i bivšim slavnim napadačem Barcelone. Osim i Kodro slove i za najozbiljnije kandidate za upražnjenu selektorsku fotelju nacionalnog tima BiH.

“Nije korektno da sada pričam s kim smo i kada razgovarali. Pričamo o uslovima, treneri nam govore kako planiraju eventualno raditi, a mi na sastancima ističemo da je cilj novog selektora plasman na EURO 2020, te da mora biti autoritet i zavesti red u svlačionici, što se ispostavilo kao problem u proteklom periodu. Dakle, mnogo faktora treba se poklopiti i utjecat će na odluku komisije, tj. prijedlog kojeg ćemo na usvajanje dostaviti Izvršnog odboru N/FS BiH”, kazao je Misimović.

Na pitanje da li ostaju samo dva kandidata za selektora, Osim i Kodro, Misimović je odgovorio:

“Neću da govorim o imenima, nije uredu u ovom momentu, niti bilo koga da favorizujem. Imat ćemo više od dva potencijalna kandidata za selektora. Vidjet ćemo i da li ćemo predložiti jedno ili dva imena članovima Izvršnog odbora, koji će potom odlučivati o novom selektoru”.

Obzirom da je juče komisiji istekao prvobitni rok za dostavu prijedloga, jasno je da Misimović, Osim senior, Kajtaz i Bajević posao nisu obavili na vrijeme.

“Šta znači na vrijeme? Nigdje nam se ne žuri. Prijateljske utakmice su tek u martu iduće godine i imamo vremena da izaberemo pravog čovjeka. Da ne pogriješimo. Rekao sam već, ne vjerujem da ćemo uskoro dobiti selektora”, pričao je Misimović, koji je konstatovao da će se komisija, ipak, truditi da što prije dostavi prijedlog “fudbalskoj vladi”.

Sjednica IO N/FS BiH na kojoj bi trebao biti izabran Baždarevićev nasljednik prvobitno je bila zakazana za 10. novembra, ali prema posljednjim informacijama prolongirana je za 16. dan u tekućem mjesecu.

S novim selektorom N/FS BiH potpisat će dvogodišnji ugovor, na osnovu kojeg neće imati veću mjesečnu platu od Baždarevićeve, koja je iznosila 30.000 KM.

Prema utvrđenim kriterijima komisije, kako je potvrdio i Misimović, prioritetni zadatak selektora BiH bit će plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, kroz Ligu nacija, novo takmičenje koje starta u septembru 2018. ili kvalifikacije, čije će se prvo kolo igrati u martu 2019.