Počeli radovi na uklanjanju travnjaka stadiona 'Grbavica'

Nogomet 21. maj. 201812:09 > 12:17
Podijeli:
Izvor: Fena

Radovi na uklanjanju starog i postavljanju novog travnjaka na stadionu „Grbavica“, domu Fudbalskog kluba Željezničar, počeli su danas.

Travnjak je postavljen 1976. godine, a na njemu su igrali brojni evropski nogometni velikani. Travnjak će biti uklonjen u narednim danima i zamijenjen novim, savremenim terenom koji će ispunjavati visoke standarde UEFA-e i FIFA-e.

Kako je kazao direktor Fudbalskog kluba Željezničar Mirsad Šiljak, vrijednost investicije iznosi nešto više od 1,2 miliona KM, glavni investitor je Željezničar, dok podršku pružaju Nogometni savez BiH, Kanton i Općina Novo Sarajevo.

“Izvođač radova je grčka firma Hellasod. Rokovi za izvršenje radova su 60 dana, a Željezničar će uraditi sve da te rokove smanjimo na 45 dana, da bi prvu evropsku utakmicu igrali na svom terenu. Vrijednost radova je 1.254.000 KM, a zahvalio bih se institucijama koje su nas podržale i izdvojile određena sredstva za ovaj projekt”,  izjavio je Šiljak.

Dodao je da Željezničar u ovoj godini, pored rekonstrukcije terena, ima namjeru realizovati projekt natkrivanja istočne tribine, te instalacije brojčanika na ulaze u stadion. Projekt izgradnje južne tribine je pripremljen, Željezničar je dobio urbanističku dozvolu, a sljedeći korak je priprema investicionog programa.

Ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić naglašava da će natkrivanje istočne tribine i instalaciju brojčanika finansirati Nogometni savez BiH.

“Savez je kroz saradnju s UEFA-om i stručni izvještaj eksperata krovne evropske nogometne kuće osigurao milion eura za pokrivanje istične tribine i ugradnju brojčanika na ulaze u stadion. Iz UEFA-e su rekli da je stadion Grbavica najperspektivniji u smislu podizanja na nivo stadiona treće kategorije. Ne radi se ovdje o nekim spektakularnim radovima, već samo o nečemu što se u Sarajevu niz godina nije radilo”, rekao je Hodžić.

Željezničar se od starog travnjaka oprostio na najbolji mogući način. Naime, u posljednjem meču odigranom na starom terenu „plavi“ su savladali gradskog rivala Sarajevo s 2:1 u zadnjem kolu ove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.