Za Grbavicu kao trajnu kuću fudbalske reprezentacije BiH

Nogomet 21. maj. 201817:01 > 17:10
Podijeli:
Izvor: N1

Nakon 42 godine travnata podloga stadiona na Grbavici odlazi u istoriju. Započeli su radovi promjene travnate podloge. FK Željezničar je, na sada već bivšem travnjaku, odigrao velike fudbalske mečeve, a sada je cilj da stadion ispuni sve evropske i svjetske standarde, kako bi se igrale međunarodne utakmice samog kluba, ali i reprezentacije BiH.

Prije više od 33 godine, Željezničar je na svom stadionu odigrao istorijsku utakmicu u polufinalu Kupa UEFA-e protiv Videotona. Travnata podloga na kojoj se igrala ta, ali i mnoge druge utakmice, odlazi u istoriju.

Započeli su radovi na promjeni travnate podloge, kako bi Željezničar ispunio standarde UEFA-e i započeo kvalifikacije za Ligu Evrope baš na Grbavici

“Rokovi za izvođenje radova su 60 dana. Fudbalski klub će sve uraditi da se ti rokove smanje na 45 dana, jer moramo prvu evropsku utakmicu igrati na našem terenu. Vrijednost radova je milion i 254 hiljade KM”, kaže Mirsad Šiljak, direktor NK “Željezničar”.

Željezničar uz podršku Fudbalskog saveza BiH, Kantona, Grada i Opštine Novo Sarajevo, finansira zamjenu travnate podloge. Renoviranje će vršiti grčko-bugarska kompanija Hellasod/Greentech.

“Ja ono što želim ovdje, želim jedan svjetski stadion. Ovo je samo prvi korak, meni je drago što ovaj menadžment ima puno planova. Meni je drago čuti da neko ima viziju, ima ciljeve”, ističe Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo.

U kakvom je stanju bila trava na Grbavici, najbolje je oslikavala utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Belgije u oktobru. Upravo Fudbalski savez planira da Grbavica postane mjesto gdje ce reprezentacija igrati svoje kvalifikacione utakmice

“Ono što će se poslije rekonstrukcije ovog terena ovdje uraditi, tzv. grass master, to je jedini na Balkanu teren sa kombinacije vještačke trave, taj tip. Najvjerovatnije pretpostavljamo u onoj pauzi prvenstvenoj u septembru, tako da bi utakmicu sa Irskom dočekali u oktobru mjesecu na stadionu Grbavica”, kaže Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu N/FS BiH.

A nakon Irske, bh. reprezentacija bi mogla i ostale utakmice u okviru Lige nacije igrati u Dolini ćupova. U Željezničaru se nadaju da bi Grbavica mogla postati i trajna kuća fudbalske reprezentacije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.