Ispovjest Michaela Owena: Mrzio sam da igram fudbal

Izvor: Facebook

Proslavljeni engleski fudbaler Michael Owen rekao je da pri kraju karijere nije uživao, pošto je zbog brojnih povreda bio preplašen.

Owen je najveći dio svoje karijere proveo u Liverpoolu, čije boje je branio 17 godina, a za to vrijeme je postigao 222 gola. Dok je još nosio dres ‚Redsa‘ osvojio je „Zlatnu loptu“, a sada, pet godina pošto je završio karijeru, kaže da je zbog povreda promijenio svoj pristup igri. Otkriva da je taj proces započeo kao 19-godišnjak, kada je pokidao zadnju ložu, zbog čega je pauzirao pet meseci.

Kada sam to uradio, zapravo sam postao izgubljen. Bio sam brz, trčao sam, bio sam bolji od drugih. To je ono što sam bio u poređenju sa poslednjih šest-sedam godina, kada sam se pretvorio u jedino u šta sam mogao. Bio sam uplašen da ću upasti u kanal, jednostavno sam znao da ću pokidati mišić. Najgora stvar oko toga je vaš instinkt koji vam kaže da radite ono što ste radili celog života, ali onda počnete da razmišljate da to ne treba da radite“, istakao je Owen.

Oven je napustio Liverpool i prešao u Real 2004. godine, zatim je pristao da se vrati na Anfield godinu dana kasnije, ali je Newcastle poslao bolju ponudu za njega. Uslijedili su prelasci u Manchester United i Stoke a svoju jedinu titulu u Premiershipu je osvojio sa ‚Crvenim đavolima‘.

Nekadašnji engleski reprezentativac istakao je da ga je strah da sprintuje doveo do toga da u igri zauzima pozicije na kojima ne bi morao da juri njihov pas.

Šest ili sedam godina sam mrzio to. Nisam mogao da dočekam da se povučem. To nisam bio ja. Moj posao je bio da primam i dajem kratke pasove i ulazim u šesnaesterac. Sve se završilo tako što su ljudi mislili da sam odličan golgeter koji ne radi ništa drugo. Mentalno sam mogao to, ali fizički nisam“, rekao je Owen.

Owen je doživio prelom metatarzalne kosti dok je igrao za Newcastle 2005. godine, pokidao je ligament godinu dana kasnije igrajući za Englesku, a od 2007. je imao stalne probleme sa preponama. Za svoje probleme sa povredama okrivljuje genetiku, a zbog njih je dugo razmišljao o povlačenju i čak je pomišljao da raskine ugovor sa Stokeom u decembru 2012. godine. Karijeru je završio pola godine kasnije.

Divim se ljudima koji mogu da igraju iz ljubavi prema igri. Možda gube na ritmu, igraju u nekom nižem rangu, ali za mene je to bio pakao, otkrio je Owen u intervjuu za „BT Sport“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.