Hadžibegić: Balkanaca se svi boje, naša logika nije ni evropska niti svjetska

Nogomet 31. jul. 201916:46 > 16:47
Podijeli:
Izvor: N1

Mislim da imamo jako dobru reprezentaciju koja me rezultatski nije zadovoljila. Kad imate Džeku, Pjanića...morate imati veće aspiracije, kazao je za N1 Faruk Hadžibegić, selektor nogometne reprezentacije Crne Gore.

Nedavno ste postali selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore?

Ponosan sam na to što sam postao selektor Crne Gore. Na meni je da napravim iskorak prema boljim rezultatima.

Gotovo svi svjetski mediji prenijeli su vijest o vašem imenovanju. Osjećate li pritisak zbog toga?

Uvijek imate pritisak navijača, štampe, uprave da se napravi rezultat. Ja pritisak volim, navikao sam na to. Crna Gora mi je dala najbolje uslove, imamo jednu smjenu generacija i želimo reprezentaciju da pripremimo što bolje za takmičenje u Ligu Nacije. Zatekao sam situaciju koja me sportski motiviše.

Imate li imena pomoćnika, koji će biti uz vas?

Želio sam da dovedem kompletan stručni štab, ali dogovorio sam se da imam pravo povesti jednog saradnika, a ostalo će biti stručni štab iz Crne Gore.

Selite li u Podgoricu zbog poslovnih obaveza?

Mislim da će 80 posto mog vremena uzeti boravak u Podgorici jer je to moje radno mjesto.

Šest je utakmica do kraja godine. Malo zgusnut raspored…

Jest. To su kalendari koji su već poznati svima. Mi smo se navikli na to, praktično svaka dva mjeseca imate utakmice. Jedva čekam da krene.

Izvor : N1

Imate li već neka nova imena koja planirate pozvati u reprezentaciju?

Ima novih imena, ne bih vam smio reći iz sportskih razloga. Crna Gora ima igrača koji mogu dati više da ne budemo peti, koji smo trenutno u grupi. Trebamo naći igrače koji imaju afinitet za pobjedu.

Stvar našeg mentalite balkanskog da se opustimo kada igramo za reprezentaciju. U klubovima su pravila igre jasnija. Na nama je da objasnimo našim igračima da se trebamo isto ponašati u reprezentaciji kao i u klubu.

Šta su vaša, a šta očekivanja Fudbalskog saveza Crne Gore?

Želim da osvijetlim obraz i kao čovjek i kao trener. Želim jednu disciplinu, organizaciju i poštovanje prema dresu. Najveći zadatak mi je da ovu homogenu grupu odvedem u Ligu nacije sa jednim apetitom koji je veći od petog mjesta u grupi.

Koliko vam znači što je vaš prijatelj Dejan Savićević na čelu FS CG?

Jako mnogo, malo sam stariji o njega. Bio sam kapiten u reprezentaciji Jugoslavije u kojoj je on počinjao. Imamo obostrano poštovanje i mislim da je to bio odlučujući faktor. On je vrlo poštena osoba, čovjek sa karakterom. Oduševljen sam načinom kako on vodi Savez. Imam moralnu obavezu i prema njemu.

Krajem prošlog vijeka kratko ste vodili i reprezentaciju Bosne i Hercergovine. Je li najveća čast za jednog trenera biti selektor svoje zemlje i da li biste ponovo predvodili “Zmajeve”?

Nažalost, kratko sam vodio reprezentaciju BiH. Meni bi bila kruna karijere da ponovo vodim reprezentaciju BiH. Sudbina je htjela da u jednom turbulentnom vremenu ne nastavim sa vođenjem reprezentacije. Bio sam kandidat, ali je Nogometni savez Bosne i Hercegovine donio drugu odluku, koju poštujem.

Kako gledate na trenutnu reprezentaciju BiH?

Mislim da imamo jako dobru reprezentaciju koja me rezultatski nije zadovoljila. Robi (Robert Prosinečki) jako dobro radi, ja ovo govorim iz pozicije navijača. Kad imate Džeku, Pjanića…morate imati veće aspiracije.

Da li su nogometaši sa Balkana cijenjeni u svijetu?

Balkanaca se svi boje zato što imamo nepredviđene reakcije, naša logika nije ni evropska niti svjetska. Mi smo ipak narod koji je dao nobelovce, oskarovce – mi to ne znamo iskoristiti, a drugi se kite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad