Bajević: Ta dva koraka…

Nogomet 25. jan 202019:14 > 19:15
Izvor: N1

Danas je i prvi put službeno predstavljen selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Dušan Bajević. Optimisitčno vjeruje u pobjedu naše selekcije protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža u martu ove godine. Javnost najviše interesuje hoće li se Ognjen Vranješ, nakon što je isključen, ponovo vratiti u reprezentaciju? Selektor, struka i javnost podijeljenih stavova.

Došao je na čelo reprezentacije jer smatra da joj trenutno može pomoći. Bajević tvrdi da se treba fokusirati na plasman na Evropsko prvenstvo i da navijači ne trebaju očekivati lijepu utakmicu, nego trud za pobjedu.

“Iskustvo, nije najvažnije, ali je veoma važno, tako da, ove utakmice koje imamo ne treba da gledamo neku ljepotu i igru, nama treba pobjeda, kako ćemo do nje da dođemo, vidjet ćemo sami kako ćemo da igramo i kako ćemo završiti”, kaže Bajević.

Selektor ima podršku javnosti, a imaju i svi oni koji hoće ponovo u reprezentaciju. Ognjen Vranješ je pozvan da se vrati u reprezentaciju BiH, potvrdio je Bajević. Tvrdi da je Vranješ već dugo dio domaće selekcije, ali da mora povesti računa o ponašanju van terena.

“Mislim da najviše zavisi od njega samog… Ja jesam razgovarao s njim, razgovarat ću još jednom, da ne krijem, da budem još siguran, da vidim kakva je situacija, ali najviše od njega zavisi”, ističe Bajević.

Treba li privatni život i nastupe za državni grb razdvojiti, mišljenja građana su podijeljena. Od sjajne igre i požrtvovanosti, do izdaje, pojedini strogo procjenjuju.

Anketa:

“Jedini frajer koji je ginuo za reprezentaciju, to što oni gledaju te gluposti, to što je tetovirao… Jedno je privatni život, drugo reprezentacija”.

“Pa ne treba se vratiti, što će se vratiti. Onakve poruke i tetovaže nemaju mjesta na sportskim terenima i nema potrebe za tim”.

Sportski stručnjaci skeptični po pitanju povratka Vranješa u domaći tim.

“Možda čak i što se tiče svlačionice i selektora, možda i samog Vranješa da bi se mogao očekivati njegov povratak, samo ne znam kako bi javnost reagovala na tu priču. Tako da to nije isključeno, mada je moje mišljenje da će se to teško dogoditi”, navodi Denis Huseinbegović, sportski novinar.

“Ne mislim da bi to možda bio dobat potez, ali ja ću opet vjerovati u Duška Bajevića, i ako čovjek misli u ovom trenutku da treba, ne sam on nego i mnogi drugi”, dodaje Vlatko Glavaš, bivši bh. reprezentativac .

Među mnogim drugim, u prvom redu je Senad Lulić, koji će zaigrati već u martu u baražu protiv Sjeverne Irske. BiH je već u nekoliko navrata igrala protiv te selekcije, Dušan Bajević optimističan…

“Vide reprezentaciju onako kako to gledam i ja, imaju dobru analizu protivnika, ima još dosta stvari koje se trebaju raditi da bi još spremnije dočekali tu drugu reprezentaciju. Mi moramo dobiti tu utakmicu, ja ne volim reći moramo, ali opet ću reći moramo, ta utakmica, taj prolaz, ta dva koraka koja nam trebaju da prođemo trebaju ovoj zemlji, i odužili bismo nekako publici koja je sve vrijeme bila uz nas da odemo na evropsko prvenstvo”.

Danas je predstavljen i stručni štab selektora Bajevića.

Koordinator nacionalnih selekcija je Zvjezdan Misimović, tim-menadžer Darko Ljubojević, a treneri Rusmir Cviko, Adnan Čustović i Slaven Musa. Za kondiciju igrača bit će zadužen Eldin Jelešković. Očekuje se da će uskoro biti poznato i ime trenera golmana, koje je jedino upražnjeno. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad