Europa liga: Varšava poprište sudara fudbalskih filozofija

Nogomet 27. maj 201510:46 > 10:53
Izvor: Facebook/Europa League

Dva najbolja tima u sezoni 2014/2015, Dnipro i Sevilla odmjeti će snage, nakon što su u polufinalu izbacili Napoli, odnosno Fiorentinu. Pobjednik u duelu koji se igra večeras sa početkom u 20:45 naredne sezone imat će pravo nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka.

Finale posljednjeg izdanja Europa Lige u formatu kakvog ga poznajemo posljednjih sedam godina, od kako je promijenjen iz naziva Kup UEFA, igrat će se na Narodowy Stadionu, u Varšavi.

Dva najbolja tima u sezoni 2014/2015, Dnipro i Sevilla odmjeti će snage, nakon što su u polufinalu izbacili Napoli, odnosno Fiorentinu. Pobjednik u duelu koji se igra večeras sa početkom u 20:45 naredne sezone imat će pravo nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka.

Svakako, ulog koji niti jedna od ove dvije ekipe ne žali ispustiti mogao bi biti dovoljan razlog da večeras vidimo fudbal kakav odavno nismo gledali u ovom takmičenju.

Sudar dvije filozofije u Varšavi

Sudar dvije fudbalske filozofije, istočnoevropske, i dobro poznate španske ponudit će odgovor na neka od pitanja koja se otvaraju u svijetu fubala posljednjih godina. Prvo je, da li je Sevilla apsoulutni vladar drugog po važnosti klupskog takmičenja u Evropi, te da li mogu ”stati u kraj” tvrdom, pomalo defanzivnom, opreznom ali na momente jako agresivnom fudbalu sa istoka Evrope, koji je Dnipro, ali i pojedini timovi iz Rusije demonstrirao u ovoj sezoni.

Sevilla je Kup UEFA osvajala dvije sezone uzastopno, 2006. i 2007. godine, a Europa ligu su osvojili protekle sezone. Ukazala im se prilika da nakon Real Madrida postanu prvi tim koji je odbranio titulu osvajača ovog takmičenja.

Dnipro ide sam protiv sopstvene historije. Prije ovog finala koje su izborili opisanom igrom, najveći uspjeh su im bila dva četvrt finala Lige prvaka. Tamo su dospjeli u sezonama 1984/85, te 1989/90. U Ukrajini imaju bar po jednu titulu prvaka, iz svih razdoblja te zemlje, odnosno iz Ukrajine kao samostalne zemlje, tako i kao dio SSSR-a.

Ono što Ukrajincima ide u prilog jeste svakako ”blizina” domaćeg terena, te će veliki broj navijača ove ekipe preći granicu s Poljskom, kako bi bodrili svoj tim do historijskog podviga.

Martin Atkinson, sudac iz Engleske dijelti će pravdu na susretu od velikog značaja.

Statistički parametri na strani Seville

Najave iz ekipe Seville, koja se smatra favoritom uprkos svemu, kažu da će u potpunosti pokušati smiriti igru, te je okrenuti na način kako to Andalužanima odgovara, dok će Dnipro strpljivo čekati svaku grešku protivnika. Ta metodika ih je odvela ovako daleko, stoga ne vide razlog da ne odu do kraja.

Najveće uzdanice timova su Nikola Kalinić iz Dnipra, te Carlos Bacca iz Seville. Ukupan broj golova nominalnog gosta, Seville do sada je 26, dok je Dnipro 13 puta pogađao mrežu protivnika.

Deset golova ukupno je primio Dnipro, a Sevilla je 12 puta vadila loptu iz svoje mreže.

U 13 odigranih utakmica dosadašnje faze takmičenja, Sevilla je sa 10 pobjeda, tri remija i samo jednim porazom daleko najubjedljiviji tim takmičenja. Dnipro je s druge strane upisao četiri poraza, isto toliko remija uz šest pobjeda.

Parametri poput posjeda lopte, broja udaraca u okvir gola, te tačnih pasova po meču idu u korist španskog tima. Tim Dnipra, to previše ne brine, budući da za finale neće mijenjati stil igre koji su nametnuli u sezoni. Računica je bila jasna, protiv njih se niko nije ”naigrao”.

Stephane Mbia je možda ključni faktor sredine terena Seville, i velika želja brojnih evropskih velikana, dok se Dnipro uzda u Ruslan Rotana. Njih dvojica imaju preko 85% uspješnosti pasova u toku sezone, te će njihova kreativnost možda na koncu i presuditi.

Statistika naravno igra ulogu samo do prvog zvižduka, a stvari se potom završavaju između dva gola.

Najbolje, ponavljamo, uz pehar, ide i plasman u Ligu prvaka.