Baždarević za N1: Očekivao sam da će iskusni igrači pomoći neiskusnim

Nogomet 09. okt 202010:34 > 10:54
Izvor: N1

Bivši selektor reprezentacije BiH Memhed Baždarević, kazao je u Novom danu na N1, komentarišuću sinoćnji poraz od Sjeverne Irske, da nismo bili na nivou utakmice, pogotovo zadnjih 30 minuta.

“Mislim da smo jako dobro počeli i kontrolisali utakmicu. Jednostavno, nismo kontrolisali sve, ni ono što se događalo nakon 50, 60 minuta. Na žalost, u takvoj važnoj utakmici to je jako važan momenat – da ne izgubimo u utakmici sami sebe. Ekipa kao što je naš protivnik su jako iskusni i upravo su iz te dvije-tri situacije iskoristili i dali nam gol”, rekao je Baždarević svoje viđenje sinoćnje utakmice. 

Istaknuo je da smo ekipa koja je sigurno morala dati drugi gol da bi bili sigurniji, da bi doveli takvu utakmicu do kraja.

“Znao sam da će protivnik imati prilike, i da ćemo napraviti grešku-dvije što se događa i boljim i većim ekipama. Međutim, je li to neiskustvo u tim momentima pojedinih igrača koji su bili na terenu… Sigurno da je nedostatak iskusnih igrača jedan elemenat. Jednostavno ekipa kao ekipa nije imala snagu i moć fudbalsku da napravi taj prelom i da odvede utakmicu do kraja kako smo mi to željeli. Da je to bila reprezentacija Italije ili možda neka druga i da je 1-0… Znate kako je teško dati jednoj takvoj ekipi gol”, rekao je, dodajući da ekipa nije imala dovoljno snage i kvaliteta.

“Očekivao sam više od igrača koji imaju iskustvo da pomognu tim kojima nedostaje iskustvo, da izađu do kraja utakmice”, istaknuo je. 

N1

Sportski komentator Kemal Ahmetović, nadovezao se razgovoru, rekavši da smo se jučer čudili što su Irci došli i rekli “mi smo došli da pobijedimo, mi smo vježbali penale”.

“A mi nismo vježbali penale. Zašto smo bili toliko sigurni da ćemo proći ovu utakmicu, kada sve iza nas govori da mi to jednostavno ne možemo uraditi u nekom trenutku”, rekao je i naglasio da je ekipa slaba u tranziciji. 

“Spori smo, igramo jako sporo. Pogledajte prvi put kad smo napravili akciju. Mali Ahmethodžić je Cipetića izbacio u kontra napad. Nismo dozvolili da nas zadrže na sredini terena gdje su stalno pressing radili, nego su ubacili loptu i završilo se golom. U ovakvoj utakmici morate iskoristiti svaku šansu. Nismo to uradili”, naveo je Amhetović. 

Baždarević dijeli mišljenje sa njim. 

“U modernom fudbalu danas je najvažnija tranzicija – kada se ima lopta, i kada se izgubi, kako se organizuje ekipa, da se odbrani od kontra napada ili brzog napada. Nisam puno gledao zadnje utakmice reprezentacije, da li se na tome radilo. Kad sam ja bio selektor puno smo radili upravo na tranziciji, kada oduzmemo loptu da idemo što prije dok je protivnik neorganizovan. Međutim, da li je to problem mentaliteta, psihološke pripreme… Kako psihiološlki pripremiti, da li smo takva nacija, da li nemamo to u genima, da li stvaramo igrače, da li ih pripremamo, o tome smo puno govorili, ali iskren da budem nemam elemenata da kažem šta pametnije. Nismo bili dovoljno dobri”, zaključio je bivši selektor reprezentacije BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad