Sumnjiva kretanja na računima FIFA-e u 53 švicarske banke

Nogomet 17. jun 201515:01 > 15:03
Izvor: Reuters

Švicarski državni tužilac Michael Lauber, koji je vođa istrage u vezi sa korupcijskim skandalom u FIFA-i, izjavio je kako treba strpljenja dok se ovaj slučaj ne rasvijetli.

Lauber je na današnjoj konferenciji za novinare poručio kako je u okviru istrage pregledan veliki broj dokumenata te da je moguće da će biti saslušan i predsjednik FIFA-e u ostavci Joseph Sepp Blatter.

Prema riječima Laubera, u 53 banke u Švicarskoj primjećena su sumnjiva kretanja na računima FIFA zbog čega je izvršena detaljna istraga.

“Istraga se nastavlja i još će potrajati. Svijet fudbala treba biti strpljiv. Prirodno je da u ovom poslu stvari nekad traju i duže od 90 minuta”, rekao je Lauber, dodavši da se radi o istrazi sa vrlo komplikovanom strukturom.

Svjetsku kuću fudbala potresa niz afera i skandala u vezi sa korupcijom i reketiranjem u koje je uključeno i samo rukovodstvo organizacije.

Blatter je krajem maja peti put izabran za predsjednika organizacije, ali je zbog pomenutih skandala i pritisaka fudbalske javnosti najavio povlačenje sa te pozicije.

Izvršni odbor FIFA-e bi se trebao sastati tokom jula i zakazati termin održavanja novih izbora za čelnika ove kuće.