Bio je zvijezda u nastanku, sada je propali fudbaler koji ima novo zanimanje

Nogomet 23. okt 202015:11 > 15:16
Izvor: Screenshot

Kada je 2014. godine postigao dva gola u pobjedi protiv Japana - Jackson Martinez, kolumbijski napadač postao je svjetska senzacija. Mnogi klubovi kucali su na vrata Porta da im proda igrača čije najbolje godine tek dolaze.

U toj trci – najuspješniji je bio Altetico Madrid, koji ga je 2015. godine kupio od portugalske ‘mašine za pravljenje igrača’, a njegove usluge koštale su ‘samo 35 miliona eura’.

Za razliku od Independientea iz Medelina i Chiapsa – gdje je Jackson Martinez proveo prvih osam godina profesionalnog bavljenja fudbalom, a za koje je kombinovao dao više od 75 golova, prelazak iz Porta u susjednu Španiju mu nije legao baš najbolje.

U Portu je imao status mlade – nadolazeće zvijezde, te se eksplozija talenta nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu očekivala i u Španiji. Samo 15 nastupa i dva gola u jednoj sezoni nisu impresionirali nikoga u Španiji, Madridu, ali jesu u Kini.

Sjetit ćete se ekspanzije te lige i masovnog kupovanja velikih zvijezda na zalasku karijere iz Evrope, te posrnulih fudbalera – za koje su kinezi davali ogroman novac.

Guangzhou Evergrande je kupio Martineza od Atletica za 46 miliona eura, a tamo je dao četiri gola za 10 nastupa prije nego je posuđen Portimonenseu. Ni tu se nije nadavao golova, samo 1 za 20 nastupa.

Ako vas zanima čime se sada ovaj fudbaler bavi – evo odgovora.

Od fudbala je odustao.

Ove godine se vratio u rodnu Kolumbiju gdje je počeo da gradi hip-hop karijeru, a deklariše se kao ‘kršćanski hip-hop umjetnik’.

U prilogu donosimo nekoliko njegovih pjesama. Kako mu ide? Bolje od trčanja za loptom i davanja golova, ili se trebao držati primarne profesije?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad