Kodro za N1 najavio El Clasico: Teško je objasniti taj osjećaj i te emocije

Nogomet 24. okt 202013:01 > 13:02
Izvor: Facebook/FC Stade Lausanne Ouchy

Nije mnogo igrača iz Bosne i Hercegovine i regiona imalo čast da nastupi na jednoj od najvećih fudbalskih utakmica svijeta. Danas se igra El Clasico, duel Barcelone i Real Madrida, a uoči ovog susreta razgovarali smo s čovjekom koji je rješavao jednu od najvažnijih fudbalskih utakmica - Mehom Kodrom.

Kodro se nalazi u Švicarskoj gdje sa svojim klubom Stade Lausanne Ouchy u 17:30 igra duel šestog kola švicarske Challange lige. Na početku razgovora za N1 ističe kako, srećom, on i njegova ekipa nemju mnogo problema s pandemijom koronavirusa.

“Uredu sam i nekako mi izgleda da je ovdje malo relaksiranija situacija nego dole kod nas, posebno u Španiji. Vijesti koje ja imam iz Španije su da je to opet neki ‘poluhaos’ tamo. Ovdje u Švicarskoj je to malo drugačije. Ja ne znam da li to oni posmatraju iz malo nekog drugog ugla ili je stvarno puno manje zaraženih, ali drugačije je odnos prema virusu nego u Španiji”, Kaže Kodro.

Danas se igra El Clasico, utakmica koja nosi posebnu težinu. Kodro ističe kako je veliki hendikep što neće biti navijača.

“Osjećaju se neke posebne emocije pred utakmicu. Sama činjenica da igraju najbolje ekipe na svijetu i da je derbi sam od sebe, jedan od najjačih na svijetu, znači da se daje posebna važnost utakmici. Hendikep je što se ne igra pred navijačima. Imperativ pobjede imaju i jedni i drugi, a utakmica će biti apsolutno neizvjesna imjaući u vidu stanje i jedne i druge ekipe”, ističe Kodro.

Obje ekipe su u krizi. Real je izgubio od doskorašnjeg drugoligaša Cadiza, a potom i od Šahtara na domaćem terenu u Ligi prvaka. U Barceloni se redaju afere jedna za drugom još od teškog poraza u Ligi prvaka od Bayerna. Može li pobjeda u El Clasicu promijeniti situaciju u jednom od klubova?

“Pa može sigurno puno utjecati s obzirom na to da je ova utakmica izuzetno važna i za jedan i za drugi klub. Najvjerovatnije da se neće riješiti ti suštinski problemi samom pobjedom, ali može se kanalisati da problemi koje ima i jedna i druga ekipa, da to ode u nekom drugom pravcu. Vrlo važna utakmica i za jedne i za druge, to je malo više od jedne obične utakmice. Baš iz tog razloga, veliki je rivalitet i bez obzira na probleme u kojima se nalaze, ako se dobije derbi, drugačija je težina i može na neki način da zaliječi te rane koje imaju i jedni i drugi, ali ne vjerujem u principu da će riješiti suštinske probleme koje imaju i jedna i druga institucija”, kaže Kodro.

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine imao je čast da odluči jedan El Clasico. Barcelona je slavila 3:0, a Kodro je bio dvostruki strijelac. Još jedan pogodak za Katalonce postigao je Luis Figo. Sam nastup na El Clasicu nosi posebne emocije.

“Osjećaj je prelijep, vrlo je teško to objasniti. Možda jedino može da me razumije neko ko igra tu utakmicu. Te emocije je teško objasniti i predočiti javnosti. U tom mom vremenu je bilo malo drugačije nego sada, iz tog razloga što kada sam ja igrao, derbi je bio pred 115.000 gledalaca na tribinama. Derbi je pun emocija, pun naboja, ali danas će se igrati bez gledalaca i utakmica bez gledalaca mnogo je drugačija nego kada se igra pred navijačima. Osjećaj je prelijep, kada se igra, kada se postigne pogodak, kada se pomogne ekipi. U mom slučaju ja sam postigao pogodak i pomogao ekipi da se dobije ta utakmica i to je prelijepo”, ističe Kodro.

Kodro je trenutno prvoplasirani u Challenge ligi, kakve su ambicije kluba, da li Stade Lausanne Ouchy može u Superligu?

“Nismo se baš previše ni izjasnili što se tiče ambicija. Razgovarao sam s predsjednikom, potpisao sam ugovor na dvije godine i mislim da bi ovo trebala biti godina stabilizacije kluba, institucije i da napravimo jednu ekipu i da vidimo šta bi mogli uraditi ove godine. Sticajem okolnosti smo na prvom mjestu, za mene je to i anegdotično, tek je prošlo pet kola. Na neki način to nam daje neku informaciju da smo na dobrom putu, da dobro radimo. Mislim da ćemo za nekih mjesec dana, na zimskoj pauzi, vidjeti gdje je naše mjesto u Challenge ligi i iz te neke pozicije možda da vidimo kakve su nam ambicije. Da li ćemo moći uraditi nešto ambicioznije ove sezone saznat ćemo vjerovatno za dva mjeseca”, kaže Kodro.

Jedno vrijeme Kodro je bio i trener Sarajeva, a Velež je klub u kojem je ponikao. Pratite li Premijer ligu BiH?

“Pratim Premijer ligu, ali nisam mnogo redovan i ne mogu gledati koliko bih volio da gledam. Pratim i Sarajevo i ligu, a naročito Velež. To je moj klub, pratim i svaku informaciju koju mogu dobiti o Veležu je za mene dragocjena”, ističe Kodro.

Reprezentacija je ponovo “zapela” u baražu. Zbog čega nam je tako teško preskočiti tu posljednju ili pretposljednju prepreku iz kvalifikacija u kvalifikacije?

“Ja ne mogu odogovoriti na to pitanje jer nisam bio direktan učesnik, nisam bio tu i ne mogu najbolje reći. Tačno je to da dođemo do vode i na kraju se ne napijemo. Malo je frustrirajuće, a šta su glavni razlozi treba da odgovore oni koji su bili glavni učesnici toga. Žao mi je što nismo prošli Sjevernu Irsku, jer definitivno mislim da imamo igrače i ekipu i da smo mogli to da dobijemo”, ističe Kodro.

Duel Barcelone i Real Madrida igra se danas u 16:00 sati na stadionu Camp Nou, a Kodro će sat i po kasnije sa svojim Stade Lausanne Ouchyjem igrati na gostujućem terenu kod Wila u Challenge ligi Švicarske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad