11 najluđih "nogiranja" trenera u historiji fudbala

Nogomet 21. okt. 201521:16 > 21:27
Podijeli:
Izvor: Reuters

Vijek trajanja menadžera i trenera klubova u modernom fudbalu sve je kraći. Danas gotovo nevjerovatno izgledaju karijere Alexa Fergusona ili Arsenea Wengera koji su na klupama bili ili ostali više od 10 godina. Ima još takvih "izuzetaka", ali je češća situacija da se treneri ne zadržavaju dugo u klubovima, posebno onima koji imaju najveće ambicije.

Svjedoci smo da je bilo dosta neobičnih, blago rečeno, prekida saradnje između menadžera i klubova. Mi vam donosimo TOP 11 najluđih otpuštanja trenera u historiji fudbala, barem onih poznatijih.

1) Bruce Rioch (QPR)

U novembru 1997. godine, pomoćnik menadžera engleskog QPR-a Bruce Rioch saznao je preko teleteksta da je dobio otkaz u klubu. Kasnije je otkrio: “Sjedio sam kod kuće i gledao televiziju kada sam na teletekstu vidio da sam otpušten. Bio sam jako razočarana što klub nije imao pristojnosti da me nazove nego sam o otkazu saznao na TV-u”.

2) Paul Ince (Blackpool)

Legendarni nogometaš je otkaz dobio preko poruke na mobitelu. “Bilo je razočaravajuće da sam obaviješten o prekidu moga ugovora putem SMS poruke. Prije toga, nekoliko dana ranije, bio sam na sastanku sa predsjednikom kluba i niko, ni meni niti stručnom štabu, nije dao nikakvu naznaku da bi mogli ostati bez posla”, rekao je Ince.

3) Kim Jong Hun (Sjeverna Koreja)

2010. godine Hun je smijenjen sa mjesta selektora Sjeverne Koreje nakon što je njegova reprezentacija izgubila sve tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Optužen je za “izdaju” i što je izgubio “ideološku bitku”, iako je dobivao “taktičke savjete za vrijeme utakmice” od tadašnjeg lidera Kim Jong-ila.

4) Iffy Onuora (Etiopija)

Pomalo nevjerovatno zvuči da je Onuor dobio “nogu” zbog izjave o kravama. Naime, novinarima u Etiopiji se požalio kako je morao “očisti teren od krava kako bi njegovi igrači mogli trenirati”. Ubrzo je otpušten jer je Etiopijska fudbalska asocijacija prosudila da je Onuor napravio “prekršaj na disciplinskoj osnovi”.

5) Mark Poulton (Chichester City)

Način otpuštanja Poultona sa mjesta menadžera Chichester Cityja ušao je u fudbalske anale. Poulton je dobio otkaz za vrijeme meča u kojem je njegov tim vodio sa 2:1. Direktor kluba Gary Walker nazvao ga je na poluvremenu kako bi mu uručio otkaz. “To je najneprofesionalnija i najhaotičnija organizacija s kojom sam ikad radio”, rekao je kasnije Poulton o svom bivšem klubu.

https://youtube.com/watch?v=FYuUyaVH3BY

6) Martin Jol (Tottenham)

Poulton je barem otpušen putem poziva. Jol je doživio neugodno iskustvo na krajnje ponižavajući način. Iako su svi navijači Tottenhama znali da je Jol ostao bez posla, izgleda, to samo njemu nije bilo jasno. Tokom meča sa Galatasarayjem, u tadašnjem Kupu UEFA-e, direktor engleskog prvoligaša Daniel Levy otpustio je Jola poslavši mu SMS poruku.

7) Gus Poyet (Brighton)

2013. godine tokom direktnog prenosa Kupa konfederacija na BBC-u, gdje je Poyet radio kao stručni komntator, saznao je da je dobio otkaz. Gledaoci su uživo gledali najbolji primjer kako izgleda brutalno otpuštanje menadžera.

8) Josip Gaspar (NK Prečko Zagreb)

Gaspar je otpušten 2013. nakon što je kupio 36 litara Jagermeister kreditnom karticom koju je ukrao protivničkom igraču. Hrvatski trener je snimljen na sigurnosnoj kameri kako kupuje piće što je dovelo do njegovog hapšenja.

9) Leroy Rosenior (Torquay)

Rosenior je “na klupi” Torquayja proveo punih deset minuta. Imenovan je da vodi klub dok se ne riješi pitanje vlasništva. Nakon nekoliko minuta, nakon što je novinarima predstavljen kao novi menadžer, obaviješten je da je klub dobio novog vlasnika i da ne žele da ostane na klupi Torquayja.

https://youtube.com/watch?v=y0HiuDV3UG4

10) Gasperini (Palermo)

Ono što se Gasperiniju događalo u sezoni 2012/13 liči na lošu sapunicu. Predsjednik italijanskog kluba Maurizio Zamparini prvo je Gasperinija zaposlio u septembru 2012. godine, pa ga je otpustio u februaru iduće godine da bi ga ponovo zaposlio 20 dana kasnije. Pogađate, ubrzo je uslijedio novi otkaz treneru, 19 dana nakon što je posljednji put dobio posao.

11) Keith Armstrong (FC Ilves)

Prije tri sedmice, engleski menadžer Keith Armstrong izbačen je iz finskog kluba FC Ilves nakon što je proveo nedjelju gostujući na jednoj televiziji dok je njegov klub igrao važnu ligašku utakmicu.

I jedno otpuštanje iz bh. Premijer lige koje bi sigurno moglo ući u ovaj TOP “najluđih”.

Drina iz Zvornika otpustila je trenera Vladicu Petrovića i o tome ga obavijestila putem svoje zvanične Facebook stranice. Petrović je vijest o svojoj smijeni prvi “lajkovao” na FB-u, a u komentarima je odgovorio klubu: “Hvala na obavještenju”.