YouTube, balet i baseball spasili karijeru kapitena Redsa

Nogomet 05. dec 201512:44 > 12:49
Izvor: AFP

Jordan Henderson, kapiten Liverpoola preživio je mračno doba svoje karijere, nakon što je odlaskom Stevena Gerrarda naslijedio kapitensku traku, a potom bio sputan povredama koje su ga odvele do ličnog ponora.

U jednom trenutku, ispovjedio se Henderson portalu Liverpool Echo, razmišljao je čak i o tome da završi fudbalsku karijeru. Imao je nezgodnu povredu metatasralne kosti u desnom stopalu, koju je vukao još od aprila ove godine, a konačno je zaliječena sredinom septembra. Za pomenuti portal, ispričao je interesantne detalja oko toga da su mu baseball, balet i YouTube spasili karijeru.

Jedno vrijeme, iako povrijeđen, igrao je pod injekcijama, jer kako kaže naslijedio je veliku odgovornost, ali pretjeranim naprezanjem, pogoršao je stanje povrede, zbog čega je odsustvovao 104 dana sa travnjaka.

“Nije bilo lijepo biti u mojoj blizini u danima kada sam liječio povredu. Nikad duže nisam bio povrijeđen, mnogo sam se brinuo, a moje noge su ‘gorile’ od bola. Mogao sam samo da ležim”, počinje priču Henderson.

Liverpoolov doktor morao se dobro potruditi da nađe najbolji tretman za njegovo stopalo, a samo mu je mogao saopštiti da brzog rješenja nema – te daje morao ležati.

Upravo zbog tog ležanja, Henderson je dugo vremena provodio on-line, te je istraživao prirodu svoje povrede. Putem YouTube klikova, saznao je da je ona normalna pojava kod balerina, baletanki i profesionaolnih baseball igrača.

Tako je našao i doktora Johna Cozzarelija u New Jersey, kod kojeg se nakon kraćih konsultacija sa Jamieom Carragherom i zaputio, a saznao je da upravo Cozzareli liječi povrede slične njegovoj, te da su ti umjetnici i baseball sportisti njegovi česti posjetitelji. 

Da bi operacija uspjela, u postoperativnom periodu Henderson je morao promijeniti obuću, redizajnirati svoje kopačke, ali i redovno ići na injekcije koje su mu ubrizgavana u živce na stopalu.

Kaže da i dalje osjeća malo pritisak na petu, ali da je to normalno zbog prirode povrede. “Sada samo trebam zaboraviti na sve i skoncentrisati se na igranje fudbala. Ako se povreda vrati, vratila se. Ne mogu ništa uraditi po tom pitanju”, kazao je za Liverpool Echo.