Baždarević: Utakmica s Francuskom ohrabrujuća, najvažnije naći ravnotežu u igri

Nogomet 01. apr 202111:25 > 11:303 komentara
Podijeli:
Izvor: Facebook/En Avant Guingamp

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercgovine sinoć je odigrala i drugu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru. Naša selekcija poražena je od Francuske rezultatom 1:0, ali igra i pristup protiv aktuelnih svjetskih prvaka mogu radovati bosanskohercegovačku fudbalsku javnost.

Bivši selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević kaže kako je smo odigrali dobru utakmicu i taktički i tehnički.

“Finsku sam već i zaboravio. Čini mi se da je nekako bila i bolja utakmica, fudbalskija protiv Finske. Sinoć, iako mislim da smo mi odigrali dobru utakmicu i taktički i tehnički, onako bilo je previše s obje strane nekih kalkulacija, što je sasvim normalno. Bosna je igrala zatvorenije, protiv Finske mi je bilo više, vjerovatno zato što je bilo i golova, više svega mi je bilo. Fudbalski. Sinoć smo odigrali jako dobru utakmicu, a s druge strane koliko je Francuska igrala u svom najboljem izdanju. Mislim da smo za to zaslužni i mi sa našom dobrom igrom. Na kraju ostaje jedna mala žal da smo mogli i više. U pojedinim trenucima s malo više ambicije da smo mogli da napravimo i puno-puno više. Iako to su stvari koje nikada ne znaš. Da smo se više otvorili da smo više igrali, vjerovatno bi više otvorili prostora i Francuzima koji su izuzetno opasni. Morao si biti jako organizovan, disciplinovan, ali u isto vrijeme nastojati igrati, što smo mi za mene uradili na jako dobar način, ali u jednom momentu, ja kao navijač, mislio sam da ćemo krenuti sa još više ambicija da pokušamo zabiti gol i imati još bolji rezultat nego što smo ostvarili sinoć”, rekao je Baždarević za N1.

Osim Francuske u ostalim susretima naše grupe niko nije upisao pobjedu. Ukrajina je kiksala na domaćem terenu protiv Finske i Kazahstana. Rastu li nam šanse s tim rezultatima?

“Utakmice su jako čudne, mislim čudne, u ovom periodu, svi to naglašavaju, sigurno da šanse postoje i postojat će, čini mi se do zadnje utakmice. Jer, Ukrajina je jako dobra ekipa, međutim to su ekipe koje, vidjeli smo imaju poteškoća i imat će i sa Finskom i ostalim reprezentacijama. Mi moramo tražiti šansu u tim utakmicama. Zato je sinoćnja utakmica za mene ohrabrujuća, da smo u stanju protiv jedne ekipe kao što je Francuska odigramo jako dobro. Mislim da mi imamo naše šanse i sigurno da neće biti lako nama, ali neće ni protivniku s jednom ekipom koja, bude li igrala na tom nivou, sa još sigurno, da kažem tim ofanzivnim aspektom, sigurno da ćemo i mi biti opasniji za protivnika. Ja ne vidim razloga da ne vjerujemo da možemo u ovoj grupi biti ispred Ukrajine i Finske. Iako sigurno, još jednom ponavljam, bit će to teško, ali šta je lako danas i u životu i fudbalu”, istaknuo je Baždarević.

Vidjeli smo da možemo odigrati jako dobro kada se postavimo defanzivno. Šta očekivati u utakmicama protiv Kazahstana i Finske na domaćem terenu, kada će se vjerovatno oni postaviti kao mi protiv Francuske.

“Sada jeste to najveći zadatak ljudi u reprezentaciji i igrača pogotovo. Naći tu ravnotežu. Što sam ja uvijek govorio, jedna dobra, organizovana i disciplinovana igra. Jedna organizacija koja bi trebala biti naša. Ne sada da ćemo jednom igrati sa pet nazad, jednom sa četiri, nego koja će biti naša i sada tražiti tu ravnotežu da moramo svi biti odgovorni, da moramo biti svi iskusni u našem, da kažem tom defanzivnom zadatku, međutim ako mislimo i želimo da idemo tamo gdje svi želimo i sanjamo, onda moramo u toj ravnoteži tražiti tu ofanzivnu igru koja mora biti puno bolja. Znači biti u stanju iz te defanzivne dobre organizovane igre, postati ekipa koja je u stanju isto tako da ima posjed lopte i da bude ofanzivno opasna po protivnika. Znamo da imamo kvaliteta i da imamo igrače vrhunske, da kažem koji su u stanju kao Džeko, Pjanić, Krunić i drugi koji nisu bili tu, Višća… To je problem, tražiti tu ravnotežu između jedne dobre, organizovane, koja je u stanju da kaže ‘idemo sada da se branimo’, ali kad imamo loptu da izađemo odmah da imamo posjed lopte, ali da taj posjed ne bude sterilan, nego da bude efikasan i konkretan”, dodaje Baždarević.

Rade Krunić i Edin Džeko dosta su pohvalno nakon utakmice govorili o selektoru Petevu. Koliko je važno da sada dobije taj mir u radu?

“Ja ne bih previše o selektoru ni komentarisao. Ja sam uvijek podržavao. Pustite čovjeka da radi. Šta je on mogao uraditi za tri dana? Znate kako to izgleda u fudbalu. Uvijek su za mene najvažniji igrači bili. Pogotovo kada se počinje nešto. Selektor će, kada upozna ekipu, vjerovatno donijeti neke stvari… Ali, ja sam uvijek govorio, izabran je, pustite ga da radi. Najvažnije je da mu igrači olakšaju to što će on željeti i što on misli da uradi u reprezentaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Bažadarević.

Šta je to, što nam trenutno nedostaje u igri i u ekipi. Stiče se dojam da nam treba taj kreativac u igri.

“Ako je nemaš, onda moraš imati dobru kolektivnu igru, tu ravnotežu. Moraš insistirati. Sada ćemo otići malo daleko. Ja sam kada sam došao u reprezentaciju želio da igramo onako kako mi možemo s onim što imamo. Sada ako je nemamo, šta ćemo sada? Moramo tražiti jednu igru s onim što imamo, moramo je praviti. Je li to dobra defanzivna igra s brzim otvaranjem i brzom tranzicijom, je li to ovo ili ono, je li to posjed… Prema tome, to su stvari koje selektor na osnovu onoga što ima može da napravi. Mislim da ima sasvim dobru ekipu da od nje napravi… To je najvažnija stvar, kako će igrači odgovoriti na sve to. Koliko je on mogao napraviti za tri treninga. To se stavi pet nazad ili četiri i idemo da igramo. To su profesionalci. Treba vremena da on nešto uradi stvarno više. Još jednom, najvažnije je da su igrači ti koji će uraditi i pretvoriti zamisli, ono što smatra selektor i stručni štab koji će pretvoriti u nešto realno na terenu”, istaknuo je Baždarević.

Trenutno ste bez angažmana, kakvi su vaši planovi za budućnost?

“Planovi su da nađem klub i da radim, to su planovi. Imam, onako da kažem još više iskustva i želju kao i uvijek. Ponuda sam ima, da sam ih imao stotine nisam, ali sam ih imao. One jednostavno nisu zadovoljavale ni sportski ni finansijski. Sačekat ću još mjesec dana, pa ćemo vidjeti. Nadam se da će biti nešto i za mene”, dodao je Baždarević.

Nastavlja se i Premijer liga BiH. Vaš Željezničar ne igra baš najbolje, ali i dalje je u vrhu, prvenstvo je dosta izjednačeno. Kako vidite nastavak takmičenja?

“Mislim da, sto puta sam ponovio, u ovom čudnom životnom periodu u kojem živimo, sve je moguće. Mislim da Željo mora što prije da pronađe svoju formu, s onim što ima i sa onim što nema. Period težak, to je sasvim normalno za jednu ekipu, za jednog igrača, za jednog trenera. Sada šta je važno? Da taj period koji je težak ne traje dugo. Tu jeste snaga. Željo mora da pronađe tu svoju snagu i energiju, da taj period koji nije baš najbolji, da ga što prije prevaziđe, da se vrati na svoj nivo. Sigurno da je još uvijek sve otvoreno, vidjeli smo da je i Sarajevo napravilo par kikseva i da će to biti borbe do zadnje utakmice. Mislim da Željo ima kvaliteta da ostane u borbi za najveći plasman”, rekao je Baždarević.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine nastavit će u septembru, dok su utakmice 24. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na rasporedu ovog vikenda.

Komentari

Vaš komentar