FK Rudar osudio napad na fudbalere: Nasilju na terenima ne smije biti mjesta!

Nogomet 23. maj. 202217:26
Podijeli:
Izvor: FK Rudar Prijedor

Nakon jučerašnjeg poraza i eliminacije u niži rang takmičenja, navijači Fudbalskog kluba Rudar iz Prijedora odlučili su uzeti pravdu u svoje ruke, te su napali fudbalere tima.

Naime, nakon visokog poraza od Radnika (5:2) bili je jasno da će tim iz Prijedora naredne sezone igrati u Prvoj ligi Republike Srpske, a navijači Rudara nezadovoljstvo su iskazali ulijetanjem na teren, te udaranjem fudbalera.

Nakon nemilih scena u Bijeljini oglasili su se iz FK Rudar saopštenjem u kojem su oštro osudili napad na igrače, te su rekli da se pojedinci trebaju sankcionisati.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Povodom nemilih događaja koji su se desili po završetku utakmice 32. kola Premijer lige BiH između FK „Radnik“ Bijeljina i FK „Rudar-Prijedor“, Upravni odbor FK „Rudar-Prijedor“ izdaje saopštenje u kojem navodi sljedeće:

FK „Rudar-Prijedor“ najoštrije osuđuje i ograđuje se od ponašanja grupe navijača FK „Rudar-Prijedor“, koji su po završetku utakmice fizički napali igrače FK „Rudar-Prijedor“!

Naime, po završetku utakmice 10-tak navijača FK „Rudar-Prijedor“ je ušlo u ograđeni dio terena i nakon kraće rasprave fizički napalo igrače FK „Rudar-Prijedor“.

Navijači svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo mogu iskazati samo na tribini, a nipošto ulaskom na teren i fizičkim napadom na učesnike nekog sportskog događaja. Dešavalo se i dešavaće se da navijači sa tribine „drže lekcije“ igračima, izražavaju svoje nezadovoljstvo prema upravi kluba, ali kada se desi fizički napad, tada se mora podvući crta i zauzeti jasan stav, a to je da nasilju na sportskim terenima nema i ne smije biti mjesta!

Ovakvom raspletu u Bijeljini je doprinjela i veoma slaba organizacija utakmice. U skladu sa Propozicijama takmičenja, klub domaćin je obavezan da poduzme sve mjere i radnje u cilju zaštite svih učesnika fudbalske utakmice i to neposredno prije početka utakmice, u toku i po završetku utakmice, a sve do napuštanja stadiona za odigravanje utakmice. Nedovoljan broj redara/zaštitara (samo 2 zaštitara ispred gostujuće navijačke grupe), izostanak reakcije policije, posebno nakon ulaska navijača u ograđeni dio terena i fizičkog napada na igrače, doprinio je da sukob eskalira i traje preko 20 minuta.

Zakonom o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama Republike Srpske (Sl.Gl. broj 106/15), propisano je, između ostalog, da se pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra: “fizički napad na takmičare na sportskoj priredbi (čl.3, st.1. t.1.), kao i neovlašćeni ulazak na sportski teren (čl.3, st. 1. t.12.)”, pa stoga čudi zašto je izostala reakcija svih nadležnih službi u spriječavanju ovog nemilog događaja.

FK „Rudar-Prijedor“ još jednom, najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje navijača i ovim putem poziva nadležne organe, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, identifikuju napadače i iste procesuiraju u skladu sa Zakonom o spriječavanju nasilja na sportskim terenima i ostalim zakonskim propisima.”, naveli su iz FK Rudar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar