Hadžibegić: Petev je najodgovorniji za situaciju sa Pjanićem

Nogomet 18. nov. 202115:33 > 16:461 komentar
Podijeli:

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Ukrajine stavila je tačku na još jedan neuspješni kvalifikacioni za odlazak na velika takmičenja. Mnogo prašine podigle su fotografije i snimci na kojima se nalazi Miralem Pjanić, a čitavu situaciju prokomentarisao je i nekadašnji selektor Faruk Hadžibegić .

“Sama konstatacija da su najlošije kvalifikacije, mislim da bi bio dovoljan znak ovima koji vode fudbal da treba nešto mijenjati. Neko mora uzeti odgovornost i da vidimo šta i kako dalje. S druge strane, kao patriota i čovjek koji se bavi fudbalom čovjek koji je bio selektor, čovjek koji je stvarao ovaj savez, niti jedna druga riječ ne postoji osim – čemer i tuga. Sebi smo dozvolili toliko da budemo u nekoj silaznoj putanju koju ne znam kako ćemo zaustaviti. Tužan sam.”, rekao je Hadžibegić.

Javnost u Bosni i Hercegovini je podjeljena kada je u pitanju selektor Ivaylo Petev i njegov dalji angažman u reprezentaciji.

“Trenerski posao je takav i mislim da je Petev prihvatio uslove igre. Kada imaš rezultat možeš ostati, kada nemaš ne možeš. Njega ne treba optuživati u potpunosti, došao je u jednu nezavidnu i tešku poziciju. Gdje je on krivac, on je kriv za situaciju oko Pjanića. Kada nema selektor discipline koja se tiče samih igrača i samog funkcionisanja. Polemika da igrači izlaze u kafane, gdje sve budu, to je isključiva odgovornost selektora. On ima i odgovornost u rezultatima, a on nije niti jednog momenta bio u uslovima da bi mogao biti 100 posto odgovoran. Vi znate da se dovela jedna situacija gdje smo mi napravili pobjednika i pobjeđenog. Kada smo birali između njega i Barbareza, većina građana, kao i ja bili smo za domaću soluciju. Od onog momenta kada smo izabrali Peteva, mislim da smo svi bili uz reprezentaciju i Peteva. Odgovornost, koju neko mora uzeti za historijski neuspjeh. Mora se podjeliti i moraju se napraviti pravi rezovi. Čak ni predsjednik Zeljković ne želi biti predsjednik sa najgorim rezultatima, a ima uslove za napraviti mnogo bolje.”, kaže Hadžibegić, a potom dodaje:

” Sa ovim selektorom nismo napravili ništa i sreća da nismo odabrali Barbareza jer bi to bilo još katastrofalnije i još gore prihvaćeno.”

Hadžibegić se osvrnuo i na pitanje da li smatra da bi kvalifikacije bile jednako loše i da je Barbarez bio na klupi tima.

“Pogledajte samo šta se radi u drugim savezima i klubovima. Nije samo sastaviti najbolje igrače i da imate garanciju za uspjeh. Mora se napraviti radna atmosfera, povjerenja i jedinstva. Mi to nismo napravili i s te strane Petev nije odgovoran. On je kao profesionalac želio da radi, razumijem to i svaka mu čast. Ipak, mi nismo napravili ambijent za tu utakmicu i zato sve kritike koje su došle su opravdane, a najviše me revolitiraju izjave igrača. Oni se izvinjavaju zbog nonšalancije i neprofesionalnog odnosa. Oni se izvinjavaju što su išli vidjeti tetke, nane, išli su na ručak u kafanu i kažem da je to odgovornost Peteva. Selektor je kapetan broda koji mora diktirati da se svi ponašaju kako treba. On je izabrao našu selekciju od igrača koji rade u inostranstvu. Žive jednu sportsku amosferu i kada dođu u BiH imaju takav godišnji odmor da je to nevjerovatno. Umjesto da se napravi zahtjev da rade svi što u svojim klubovima bilo bi bolje. Nemamo igrača iz naše lige, znači naši igrači i treneri su nula. Nismo sve analizirali da bi došli do rezultata.”, rekao je Hadžibegić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar