Kako su Petev i Barbarez posvađali članove IO Fudbalskog saveza BiH

Nogomet 05. jan. 202120:00 > 23:44
Podijeli:
Izvor: N1

Kandidati za klupu reprezentacije Ivajlo Petev i Sergej Barabrez posvađali su članove Izvršnog odbora FS BiH. Vico Zeljković optužio je predsjednika saveza Elvedina Begića da opstruira izbor Peteva za selektora.

“Pozivam aktuelnog predsjednika da izađe iza zavjese i da se počne baviti svojim poslom. Ili jednostavno da da neopozivu ostavku i pusti nas da radimo posao zbog kojeg smo ovdje”, rekao je Zeljković.

“Nisam se pojavio na sjednici iz opravdanih razloga”, odgovara Begić i dodaje da nije nagovarao “bošnjačke” članove Odbora kako će glasati, te da sa lažima se ne želi i ne može boriti.

“I ranije sam rekao da ne mogu podržati nijedan prijedlog Zvjezdana Misimovića. On je ranije lagao da nije učestvovao u izboru selektora. Izgubio je tada moje povjerenje definitivno. Da zaključim, ne mogu ponovo podržati nekoga ko laže i ko će opet poslije izvjesnog vremena reći da se nije ništa pitao. Selektor se ne može birati nametanjem i preglasavanjem kako to neki žele”, rekao je Elvedin Begić.

Na prozivke Begića, Zvjezdan Misimović reagovao je u intervjuu za portal SportSport.ba.

“Zamolio bih gospodina Begića da se ne skriva iza mene i da me prestane spominjati u javnosti. On je predsjednik Saveza, on odlučuje i treba da bude tako. Glavni je čovjek bh. fudbala, birao je selektore. Nisam ih ja birao. Bio sam u Komisiji za izbor selektora kada je izabran Robert Prosinečki. Kao i sada, i tada smo odradili svoj posao i izvještaj predali Izvršnom odboru”, odgovorio je Misimović.

Misimović objašnjava da se Barbarez nije još ostvario kao trener i da su njegov izbor bili: Petev i Simone. Oglasio se i Emir Spahić koji tvrdi da se njegov izvještaj za selektora “gurnuo pod tepih”.

“Smiješno je i tužno da se na ovaj način trguje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, da se lični interesi stavljaju ispred države i naroda. Tjeranje inata ne smije biti ispred državnog nogometnog interesa, želje navijača, ogromne većine naših bivših i sadašnjih igrača, trenera, odnosno struke. Gospodo, ovo nije vaša privatna imovina nego državna reprezentacija Bosne i Hercegovine i prestanite se igrati njome.”

Navijači Zmajeva zbog svega razočarani.

“Nama treba neko poznato ime koje ima rezultate što se tiče selektora. Svi ovi dosadašnji prijedlozi su amaterski”;

“Ne zanima me”;

“Ne može sport ići naprijed ako imamo ovakvo stanje u društvu. To je odraz stanja u društvu”;

“To je bezveze”;

“Ne znam šta da ti kažem. Bezobrazluk (N1: Kuda ide ovo sve? )Ma nigdje. Đe će ići? Nigdje”, poručili su navijači.

Sportski novinari mišljenja su da odgađanjem izbora za selektora trpi reprezentacija, ali isto tako ukoliko se nastave opstrukcije, postoji opasnost da reguje FIFA i UEFA kao prije desetak godina.

“Znamo svi da fudbal trpi, da naši igrači trpe, da mi za dva mjeseca krećemo u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo”, istakao je Denis Huseinbegović, sportski novinar Nove BH.

“Vrtimo se u krug. Postavlja se pitanje, koja je sada uloga tog čuvenog Odbora za posredovanje. Da li se zbog toga ovo sve radi i da li bi taj Odbor za posredovanje došao u fokus”, pita se Hajrudin Prolić, urednik portala SCsport.ba.

Bivši selektori i reprezentativci ovako gledaju na trenutno stanje.

“Ja bi volio biti selektor BiH, ali ta moja prošlost mi dozvoljava da kažem, ako se neko sjeti, ja sam tu”, izjavio je Faruk Hadžibegić.

“Moje mišljenje je da su Amar Osim ili pogotvo Husref Musemić zaslužili da vode reprezentaciju”, rekao je Marko Topić, bivši reprezentativac BiH.

“Dovede se nekih sedam, osam, deset trenera tu da se prijave i onda imse pokažu vrata i jedan ostane u igri. I onda taj jedan odlučuje se da li je to to i ako se tako radi nije dobro nikome”, stava je Meho Kodro, bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Ko će biti novi izbornik ili selektor, Petev, Barbarez ili neko treći trebalo bi u narednom periodu odlučiti dvotrećinska većina Izvršnog odbora ali uz namanje jednog predstavnika iz Republike Srpske i dva predstavnika iz Federacije tačnije jedan iz kantona i jedan iz Županije.