Klubovima plaćeno 610 miliona eura za povrede igrača

Nogomet 29. sep 202213:28
Izvor: REUTERS/Hannah Mckay

Rezultati studije pokazuju da je broj povreda u pet najboljih evropskih liga - engleskoj, njemačkoj, španskoj, francuskoj i italijanskoj - porastao za čak 20 posto u sezoni 2021/22.

Studija osiguravajućeg društva Hauden otkrila je da su klubovima prošle sezone platili rekordnih 610 miliona eura za troškove povreda. Troškovi su izračunati množenjem jednodnevnih troškova igrača sa brojem dana kada nije bio dostupan zbog povrede.

Engleska Premier liga je na vrhu liste ukupnih troškova povreda sa 219 miliona eura za ukupno 1231 povredu, u odnosu na 938 povreda prošle sezone. Premier liga je ispred španske La Lige u ovom poretku, sa troškovima povreda od 130 miliona eura.

I u Francuskoj je prošle sezone porastao broj povreda u odnosu na prethodnu, a ukupni troškovi dostigli su iznos od 80 miliona, od čega je polovinu ostvario samo šampion Paris Saint Germain.

Na klupskom nivou, PSG je klub sa najvišim troškom zbog povreda sa ukupnih 40,7 miliona eura izdvojenih za 91 povredu svojih igrača, što iznosi 450.000 eura po igraču. Drugi je Real iz Madrida (40.3 miliona), a treća Barcelona (33,2 miliona eura).

Prema Svjetskoj federaciji fudbalskih sindikata FIFPro, trebalo bi da se uspostavi mehanizam koji bi ograničio opterećenje igrača. Prvi put ove godine, evropske lige bit će prekinute tokom trajanja Svjetskog prvenstva u fudbalu od 20. novembra do 18. decembra u Kataru, što je dodatni pritisak na već prenatrpane rasporede takmičenja.

U isto vrijeme, UEFA je povećala broj međunarodnih utakmica dodavši Ligu nacija na međunarodni raspored kao još konkurentniju alternativu prijateljskim utakmicama.

Krovna sindikalna organizacija pozdravlja uvođenje pet izmjena po utakmici kao pozitivan pomak u ograničavanju opterećenja igrača. Ujedno, FIFPro poziva FIFA-u da uvede minimalno četiri sedmice odmora između dvije sezone i doda obaveznu dvosedmičnu pauzu usred sezone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar