“Mamića neće biti moguće izručiti Hrvatskoj iz BiH”

Nogomet 09. maj 202218:001 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Bivši trener zagrebačkog Dinama Zoran Mamić danas se pojavio na ročištu na kojem se odlučivalo o njegovom izručenju u Hrvatsku. Nakon ročišta njegov advokat Zdravko Rajić rekao je da nema adekvatnih uslova za njegovo izručenje u Hrvatsku.

Hvatsko pravosuđe je Mamićevo izručenje tražilo po tri osnova.

-Zbog ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude osječkog Kantonalnog suda i naložio ponovo suđenje
-Zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom diječu prvostepene presude

-Zbog istrage o podmićivanju trojice sudija u Osijeku

Mamić je tada podnio ostavku na mjesto šefa stručnog štaba zagrebaškog Dinama, a nedugo zatim je otišao u Bosnu i Hercegovinu gdje je izvan dometa hrvatskog pravosuđa.

“Tužiteljstvo BiH je u svom podnesku jasno naznačilo da nema uslova za izručenje Zorana Mamića. On je državljanin Bosne i Hercegovine. Bila bi moguća samo primjena ugovora između BiH i Republike Hrvatske, ali nema uslova u tom ugovoru s obzirom na vrijeme počinjenja, ali i obostrane kažnjivosti”, rekao je odvjetnik Zorana Mamića Zdravko Rajić, a potom dodao:

“Isto tako, trebamo ukazati na činjenicu da se postavlja pitanje bi li gospodin Mamić imao pravično i fer suđenje s obzirom na već poznate činjenice vođenja postupka protiv sudija Županijskog suda u Osijeku, na činjenicu da su suspendovani, da se vodi stegovni postupak, a to ukazuje na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske. Njom je djelomično ukinuta presuda Županijskog i Vrhovnog suda, odnosno gospodina Vrbanovića. Jasno je detektirano da taj postupak nije bio fer, odnosno da nije bilo nepristranog suđenja.” 

Treba istaći da je Sud Bosne i Hercegovine prošle godine već utvrdio da nema uslova za izručenje mlađeg brata, također pravomoćno osuđenog Zorana Mamića.

“Nemamo dileme da neće biti udovoljeno zahtjevu Republike Hrvatske i očekujemo da će Hrvatska postupiti po zahtjevu Zorana Mamića da ustupi kazneni progon Bosni i Hercegovini, odnosno eventualno izdržavanje kazne u BiH, što je sukladno međunarodnoj pravnoj pomoći i međusobnim ugovorima o izručenju”, zaključio je Rajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar