Neville: Šokiran sam onim što sam vidio u Kataru

Nogomet 25. sep 202216:161 komentar
Gary Neville
Izvor: Lindsey Parnaby / AFP

Do početka Svjetskog prvenstva u nogometu ostalo je nešto manje od dva mjeseca, a stadioni ni hoteli za smještaj još nisu završeni. Radnici rade punom parom bez prestanka. Engleski javni servis je spremio dokumentarac o brojnim nepravilnostima koje su pratili organizaciju ovog događaja u Kataru, a u javnosti se pojavio dio razgovora sa jednim od sugovornika - Garyjem Nevilleom.

Nekadašnji as Manchester Uniteda među prvima je komentirao glasine koje su se pojavile o smrti nekoliko hiljada fizičkih radnika, rekavši da su to gluposti i da FIFA takvo nešto ne bi dozvolila. Međutim, kada je otišao osobno u obilazak Katara promijenio je mišljenje.

“To su nekakve male kabine u kojima je spavaći dio odvojen šatorom, a unutra je neki ormarić. Kad vidite ogromno bogatstvo u kojem živi ova zemlja i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju… To jednostavno ne možete vjerovati… To je nejednakost kakvu ne možete ni zamisliti, totalno šokantno. To jednostavno nikome ne može biti dom”, rekao je Neville.

Građevinski radnici su u Kataru plaćeni oko 270 dolara mjesečno, od čega većinu novca više od 200 dolara, šalju porodicama koje žive uglavnom u Indiji, Pakisatanu, Vijetnamu i još nekim azijskim zemljama. Za vlastite potrebe ostane im tek pedesetak dolara.

“Mene to uznemiruje jer toliko u gradu potrošiš na tanjur tjestenine i kavu. Nevjerojatno. Ne bih želio da bilo tko koga poznajem, a kamoli član moje obitelji živi u takvim uvjetima. Mislim da nigdje na svijetu ne postoji takva razlika između životnih uvjeta, a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja”, rekao je Neville.

Nezavisne organizacije procjenjuju da je na gradilištima u Kataru poginulo između 4000 i 6500 radnika, što organizatori oštro demantuju. Prema njihovim podacima, u nesrećama na gradilištima za Svjetsko prvenstvo poginulo je samo troje ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar