Nijemci “prevarili” FIFA-u, ne boje se kazne

Nogomet 23. nov 202220:152 komentara
Izvor: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

FIFA je prije dva dana najavljenim sankcijama zabranila reprezentacijama nošenje "One Love" kapetanskih traka u duginim bojama.

Podsjetimo, navedena traka ne spada u standardiziranu opremu koju propisuje FIFA i to se može smatrati kršenjem FIFA-inog pravila. “One Love” trake u duginim bojama promiču inkluzivnost prema LGBTQ+ osobama i načelni je plan bio da kapetani niza reprezentacija na Svjetskom prvenstvu nose tu traku.

Nijemci se snašli

FIFA je potom zaprijetila da će kapetane reprezentacija koji budu nosili “One Love” traku kažnjavati žutim kartonima prije samog početka utakmice, pa su se savezi Engleske, Njemačke, Belgije, SAD-a, Danske, Francuske, Nizozemske, Švicarske i Walesa povukli iz ove priče.

Nije podložno FIFA-inim kaznama

Ipak, domišljati Nijemci pronašli su način da pri današnjem 2:1 porazu od Japana ponesu dugine boje. Manuel Neuer, Nico Schlotterbeck, Ilkay Gundogan, Serge Gnabry i Thomas Muller u današnjem su meču protiv Japana igrali u prilagođenim kopačkama na kojima su se vidjele dugine boje. To nije podložno kaznama FIFA-e pa se Nijemci ne moraju brinuti za nastavak turnira, navodi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar