Od naredne sezone se skraćuje francuska Ligue 1

Nogomet 13. okt. 202119:00
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Pascal Rossignol

Francuska Ligue 1 od naredne sezone će biti siromašnija za dva kluba, a po završetku elitu će napustiti čak četiri kluba.

Ligue de Football Professionnel, središnje upravljačko tijelo dva najviša ranga francuskog fudbala, saopštilo je u srijedu kako će Ligue 1 ubuduće činiti 18, a ne 20 timova. Reforma će se provesti iduće sezone kada će iz prve lige ispasti četiri najlošije plasirane ekipe, a u nju će se promovirasi samo dvije najbolje iz drugoligaškog društva.

Ova odluka donesena je gotovo jednoglasno, a protiv nje bili su samo predstavnici Metza. Sve popunjeniji raspored utakmica jedan je od glavnih motiva iza ove odluke, a sličnim putem uskoro bi mogla krenuti i Serie A i u Italiji. U Italiji se liga dug vremenski period imala ili 16 ili 18 klubova, sve dok u sezoni 2004/05. nije proširena na dvadeset.

Ligue 1 tako je prva od najjačih evropskih liga koja je odlučila slijediti primjer njemačke Bundeslige. Tamošnji klubovi već godinama svake sezone igraju četiri ligaške utakmice manje u odnosu na one čije se lige sastoje od 20 članova. Francuski prvoligaši s provedbom plana kreću u sezoni 2023/24.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar