Ovo su države u kojima je rizično potpisati ugovor

Nogomet 06. jul 202214:11
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Profesionalni sindikat fudbalskih igrača FIFPRO upozorio je na rizike potpisivanja ugovora u sedam zemalja, a na spisku nema država iz regiona nekadašnje Jugoslavije.

Kako se navodi, zbog namjernog i raširenog kršenja ugovora, rizične zemlje su Kina, Turska, Grčka, Rumunija, Alžir, Libija i Saudijska Arabija.

Fudbalski savez Kine je u aprilu zaprijetio klubovima da će biti izbačeni iz lige ukoliko do 31. decembra ne isplate sve zaostale plate, a Chongqing Liangjiang Athletic posljednji je klub koji je propao zbog velikih dugova.

FIFPRO je saopštio da su dugovanja igračima stalni problem za fudbalere u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju sa radom zbog neplaćenih dugova. Prema istraživanju grčkog sindikata igrača (PSAP) klubovi u toj zemlji igračima za plate duguju više od 25 miliona eura.

“U posljednje dvije godine Grčka je zemlja sa najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plata iz FIFA fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumuniji koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posljedice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke sa malim ili nikakvim izgledima za dobijanje bilo kakve naknade“, dodaju iz FIFPRO, uz zabrinutost zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji jer klubovi odbijaju da im izdaju relevantnu dokumentaciju za odlazak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar