Platini i Blatter na sudu – prijeti im 5 godina zatvora!

Nogomet 08. jun 202215:33
Podijeli:
Izvor: MICHAEL BUHOLZER / AFP

U srijedu je u Švicarskoj počelo suđenje bivšem čelniku UEFA-e Michelu Platiniju i bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru, kojima se sudi za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine.

Dvojica bivših čelnika evropskog i svjetskog nogometa pojavit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi biti donesena 8. jula.

Francuzu Platiniju (66) i 86-godišnjem Švicarcu Blatteru prijeti kazna do 5 godina zatvora zbog “prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije.”

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFA-e, dva miliona švicarskih franaka (1,8 miliona eura), koje je primio Platini, temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice,a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka. U januaru 2011., više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blatter, odnosno FIFA, uplatila dva miliona švicarskih franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.

Za tužiteljstvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobivenom vještim dovođenjem u zabludu unutarnje kontrole FIFA-e lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar