Reprezentacija tone, isplate redovne: Mutni poslovi Zeljkovića i kuma Miličića

Nogomet 04. apr 202216:38 > 18:073 komentara
Podijeli:
Izvor: Canva

Već mjesecima drži desnu stranu predsjedniku N/FS BiH, pojavljuje se na treninzima, utakmicama, zvaničnim posjetama i razgovorima sa klubovima i savezima. Marko Miličić, savjetnik Vice Zeljkovića je čovjek o kojem se jako malo zna, a čini se da ima veliki utjecaj na predsjednika saveza.

Miličić je za N/FS BiH počeo raditi 2. jula 2021. godine u svojstvu savjetnika, a krovna kuća bh. fudbala prema dokumentu koji se pojavio u medijima obavezala se da mu za te usluge isplaćuje pet hiljada Konvertibilnih Maraka mjesečno za ukupnu svotu od 30 hiljada KM. O tome su bh. mediji već pisali u septembru prošle godine.

Izvor : Dokument

Ko je zapravo Marko Miličić?

Već se neko vrijeme u novinarskim krugovima priča da Zeljkovića i Miličića veže više od poslovne saradnje. Prvi čovjek Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH i njegov savjetnik, potvrdu imamo iz izvora iz Beograda, su kumovi, što odmah ukazuje na zapošljavanje preko veze. Takva vrsta zapošljavanja nije zabranjena u N/FS BiH, u kojem je već odavno poznato da rade brojni očevi i sinovi, braća, rođaci itd, ali pitanje je koliko je moralno na takav način zapošljavati, pa makar i privremeno, kadar u bh. kući fudbala.

Sofrenić otkrio iznos plata članova IO FSBiH

Možda Miličić ima neko veliko fudbalsko znanje i iskustvo? Pokušali smo putem interneta pronaći informacije o njemu; za koga je ranije radio, čime se bavio, ali bezuspješno, i čini se da Marko Miličić nikada ozbiljnije do skora nije radio u svijetu fudbala.

Potvrdu za to smo dobili od brojnih menadžerskih agencija i kolega novinara iz Srbije. Veliki dio njih nije nikada čuo za Marka Miličića, a manjina koja jeste tvrdi da se radi o čovjeku koji je tek od skora ušao u menadžerski posao, te da zastupa interese nekih bh. fudbalera.

Sve što smo o njemu uspjeli pronaći je profil na stranici linkedin.com, u kojem se navodi da je Marko Milićič uposlen kao menadžer u agenciji Sport Clean.

Izvor : Linkedin/sc

Agencija za koju Miličić radi registrovana je u Beogradu pod imenom Sport Clean. Kompanija je osnovana 2016. godine, ali ne kao agencija za zastupanje sportista, već kao kompanija za uklanjanje opasnog medicinskog otpada, i to pod imenom “Clean Medical d.o.o.”. Ta kompanija je 1.12.2017., međutim, promijenila ime i od tada je kao “Sport Clean” registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije.

Prijašnji direktor Zoran Trbić je tog datuma, prema javno dostupnim dokumentima, izbrisan iz registra sa pozicije direktora, a na njegovo mjesto upisana je osoba imena Petar Miličić.

Izvor : Dokument

Petar Miličić je, da pojasnimo, direktor agencije Sport Clean, ima isto prezime kao i Marko Miličić, za kojeg se zna da radi za istu agenciju.

Ako je Marko Miličić malo poznat sportskoj javnosti u Srbiji, Petar Miličić je potpuna nepoznanica. Kontaktima sa kolegama sportskim novinarima iz Srbije, saznali smo da se Petar Miličić u fudbalskom svijetu fizički uopšte ne pojavljuje.

Te ljude niko iz fudbalskog svijeta ne poznaje. Zvao sam jučer još neke prijatelje , ali ni oni ih ne znaju…A ovi iz RS (Republike Srpske, op.a) pojma nemaju ko je taj Petar“, rekao je za N1 kolega sportski novinar iz Beograda sa preko 20 godina novinarskog iskustva, koji je želio ostati anoniman.

Sport Clean, prema onome što je dostupno na respektabilnoj web stranici transfermarkt.com, zastupa sedam fudbalera.

Najprominentniji među njima su “A” reprezentativci Bosne i Hercegovine Siniša Saničanin i Vladan Danilović. Osim njih, u “ergeli” Sport Cleana tu su i mladi reprezentativci BiH Marko Kujundžić, i Đorđe Milojević, koji obojica nastupaju za banjalučki Borac, u kojem je donedavno Vico Zeljković obnašao funkciju predsjednika kluba.

Izvor : Transfermarkt popis igrača agencije

 

Fudbalski savez Republike Srbije objavio je nedavno izvještaj o poslovima koje su posrednici (čitaj menadžeri) obavili u toku prošle godine, što je zakonska obaveza svakog fudbalskog saveza u svijetu. Među njima se pojavljuje i ime Petra Miličića, koji je za slobodni transfer Siniše Saničanina iz Vojvodine u Partizan inkasirao 112.6 hiljada eura.

Tu cifru je Petru Miličiću isplatio Fudbalski klub Partizan. Taj klub je ukupno menadžerima za prošlu sezonu za razna poslovanja isplatio 1.097.715,00 eura, a samo na Saničanina je otišla desetina tog novca.

Izvor : Popis isplata posrednicima/ FS Srbije

 

Zar nije onda čudno što niko, pa ni u Partizanu ne poznaje čovjeka kojem je isplaćen toliki novac?

Kolege koje su nam pružile pomoć u istraživanju također tvrde da vezano za poslove oko Siniše Saničanina pregovara isključivo Marko, a ne Petar Miličić.

Pokušali smo u više navrata telefonski kontaktirati Petra Miličića, ali na broj telefona koji je izlistan na stranici Agencije za privredne registre Republike Srbije niko se nije javljao.

Novac jedini motiv obnašanja funkcije?

Ne ulazeći u to da li je išta od ovoga nelegalno, postavlja se pitanje koliko je moralno i etički ispravno? Da li je misija predsjednika saveza jedino zarada dok fudbal u BiH tone na dno?

Vico Zeljković i Petar Miličić sa najviših funkcija mogli bi određivati koji će reprezentativci dobijati pozive za razne uzraste reprezentacije BiH, zatim ih prodavati i eventualno dijeliti zaradu. To je praksa koja je bila javna tajna u reprezentaciji Srbije ne tako davno.

Da li se ponavlja u Bosni i Hercegovini?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar