Sportska javnost upozorava da se suđenje u Premijer Ligi BiH mora mijenjati

Nogomet 22. sep 202119:221 komentar
Podijeli:

MUP Hercegovačko-neretvanske županije traga za počiniteljima, nakon izgreda na utakmici Velež-Borac, te zapaljenog auta glavnog sudca utakmice Sabrije Topalovića. Nogometni savez BiH kazno je Nogometni klub Velež i predsjednika Šemsudina Hasića. Osude napada na sudbeno izaslanstvo stižu sa svih strana.

“Nije slučajno”

Utrčavanje navijača u teren stadiona Rođenih zbog sudijskih odluka Sabrije Topalovića, koštalo je Velež 10.000 KM, šest utakmica neće moći igrati na domaćem terenu, oduzeće im se tri boda, a predsjedniku Šemsudina Hasiću zabranjeno je obavljanje bilo kakve funkcije u fudbalu dvije godine. Odluka je ovo Disciplinske komisije FS BiH. Iz Fudbalskog saveza. Rekaciju iz mostarskog kluba nakon svega, nismo dobili, s druge strane predsjednik saveza za sve optužuje Hasića.

“Ovo nije došlo slučajno. Mjesecima unazad, faktički od mog dolaska na funkciju predsjednika saveza gospodin Hasić, predsjednik Veleža pokušava da spinuje stvari i pravi negativnu atmosferu. Ta atmosfera je upravo otišla prema pogrešnom pravcu. Spinovanja od kada sam ja došao da ništa ne valja, iz njemu poznatih razloga i mogu slobodno da kažem da je on prouzrokovao ovakvu sinoćnju atmosferu koja nije dobra”, kazao je Vico Zeljković, predsjednik FS BiH.

Automobil sa službenim licima utakmice saveza je sinoć presretnut u Jabalnici i zapaljen, potvrđeno je iz MUP-a HNK. U vozilu se nalazio sudija Sabrija Topalović, njegov pomoćnik Admir Šehović i supervizor suđenja Adnan Alispahić. Alispahić je zatražio i ljekarsku pomoć. U saoštenju MUP-a HNK navodi se da “su službenici fudbalskog saveza samovoljno napustili kolonu i krenuli u smjeru Sarajeva magistralnim putem M-17, bez obavještavanja policijske pratnje”

“Sinoć u 23.45 na magistralnoj cesti M-17 u tunelu Lendava između Jablanice i Konjica, automobil Golf sive boje prestigao je putničko vozilo Mercedes u kojem su bili članovi Fudbalskog saveza BiH. Na vozilu je nastupila materijalna šteta, ubačena je i baklja u vozilo koje je izgorilo. Jedna osoba iz vozila potražila je pomoć liječnika. Policija radi na otkrivanju počinioca”, izjavio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Novi problemi

Dok se traže počinioci, sportski novinar Saša Mehdmović uvjeren je da to nisu bili navijači Red Army-a. Osuđuje fizički napad na službena lica utakmice, ali navodi i sljedeće.

“U tom vozilu koje je presreteno imamo glavnog sudiju Sabriju Topalovića i člana komiteta sa suce gospodina Alispahića. Nemoguće mi je da su u istom auto i to automatski daje neke signale o regularnosti svega ovoga što se dešavalo sinoć na stadionu Rođeni”, naveo je Saša Mehemdović, sportski novinar.

Adis Hadžić, sportski novinar, nazvao je ovo sve katastrofom.

“Kada govorimo o suđenju, iz sezone u sezonu se ponavljaju slične stvari. Nije to samo slučaj prošle ili ove godine i sve je kulminiralo ovim dešavanjima sinoć na stadionu Veleža. Ta dešavanja mogu opisati jednom riječju – katastrofa. Nekako se teško oteti dojmu da je sve vodilo nečemu ovakvom”, rekao je Hadžić.

Dok se čeka epilog istrage koju vodi MUP HNK, sportska javnost upozorava da se suđenje u Premijer Ligi Bosne i Hercegovine mora mijenjati. Incident u Mostaru samo je kap koja je prelila čašu koja se puni posljednjih nekoliko godina zbog sudijskih odluka u najjačem fudbalskom takmičenju u BiH. Postavlja se pitanje da li će Veležov slučaj otvoriti neke nove probleme u odnosu klubova i saveza, ali ono što je najvažnije jeste da nijedan rezultat i sudijska odluka nisu vrijedne ljudskog života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar