Srbija, Hrvatska i još dvije fudbalske velesile ne žele traku sa duginim bojama

Nogomet 21. sep 202219:39
Izvor: REUTERS/Craig Brough

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Svjetska fudbalska federacija našla se pod velikim pritiskom nekolicine evropskih federacija koje su zahtjevale da njihovi kapiteni nose trake duginih boja na Mundijalu, koja simbolizuje borbu protiv bilo kakve diskriminacije u fudbalu.

„Nošenje ove trake poslaće jasnu poruku svijetu“, rekao je kapiten Engleske Harry Kane, a prenijeli britanski mediji.

Kampanja „Jedna ljubav“ protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama.To su Francuska, Njemačka, Holandija, Švicarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugalija i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Lewandowski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine. Njemu je traku u Varšavi uručio legendarni ukrajinski fudbaler Andriy Shevchenko.

Podsjetimo, u martu ove godine je Tadić bio jedini od kapitena u holandskoj Erediviziji koji je odbio da nosi kapitensku traku u bojama zastave Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar