Šta je problem sarajevskih klubova?”Velež i Zrinjski su primjer”

Košarka 23. maj. 202212:04 > 13:45
Podijeli:
Izvor: N1

Sportski novinar i urednik portala Sport Centar, Hajrudin Prolić, gostovao je u emisiji Novi Dan kako bi razgovarao o problemu sarajevskih sportskih kolektiva i razlozima zbog kojih, barem ove sezone, klubovi u najvećim i najpopularnijim sportovima nisu uspjeli napraviti dobre rezultate.

Ni FK Sarajevo, niti FK Željezničar sljedeće takmičarske sezone neće vidjeti evropskih takmičenja, a s druge strane, kada je fudbal u pitanju mostarski klubovi osvojili su oba domaća trofeja.

Prolić kaže da je razlog taj što su mostarski klubovi racionalno trošili sredstva na raspolaganju i ciljanim ulaganjima došli do uspjeha.

“Prema posljednjim finansijskim izvještajima koji su nedavno objavljeni¸mogli smo saznati da su u Zrinjskom plate manje nego u Željezničaru. Manji je iznos za nekoliko desetina hiljada maraka u Zrinjskom, koji je šampion, koji je bio dominantna sila ove sezone u Premijer Ligi, a imamo i ekstreman primjer Sarajeva, koji je potrošio duplo više novca od Zrinjskog, a nije otišao ni u Evropu”, kaže Prolić.

Kolega Prolić tvrdi da je još jedna bitna razlika između mostarskih i sarajevskih fudbalskih klubova – strpljenje.

“Navijači su prije svega imali strpljenja. Sjećate se da Zrinjski prošle sezone nije izašao u Evropu, ali je Sergej Jakirović ostao trener Zrinjskog, jer su u rukoveodstvu mostarskog kluba prepoznali njegov trenerski kvalitet i sada se to isplatilo. Isti je slučaj bio sa Feđom Dudićem, koji je krajem oktobra ponudio ostavku, jer je ekipa nekon evropskih utakmica ušla u letargiju, što je klasična boljka naših klubova(…), ali je preovladalo strpljenje”, kaže naš sagovornik.

Jedini klub iz glavnog grada BiH u najpopularnijim sportovima, a koji je uspio ove sezone osvojiti titulu prvaka jeste ŽKK Play off, koji je u finalu doigravanja savladao Orlove.

Sarajevski klubovi sada imaju vremena i urnek po kojem mogu raditi kako bi pokušali biti uspješni za sezone koje dolaze, dok ovu sasvim sigurno žele što prije zaboraviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar