“Šta ste očekivali kada ste mi uzeli Messija”

Nogomet 28. jun 202210:43
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Albert Gea

Ronald Koeman, bivši trener Barcelone i uskoro selektor Nizozemske, govorio je o svom posljednjem angažmanu u slavnom španskom klubu.

U 67 utakmica, Nizozemac je imao 39 pobjeda, 12 remija i čak 16 poraza, a u vrijeme njegovog mandata Barcelona je doživjela neke od najtežih poraza na evropskoj sceni. Na kraju je otpušten, a na njegovo mjesto je došao Xavi.

“Bilo je zapravo olakšanje kada sam dobio otkaz. Pa uzeli su mi Messija, bio je to jako težak udarac. Osim toga, predsjednik Laporta je napravio grešku. Možeš da sumnjaš u svog trenera, ali nemoj to javno da govoriš. Imao sam stvarno težak mandat. Kada sam došao, nije bilo uopšte predsjednika, a onda je došao Laporta koji sumnja u mene“, istakao je Koeman.

Nizozemac je kritikovan i što je odstupio od Barceloninog stila igre, čuvene “tika-take“.

Ja sam uvijek za dominantan fudbal. Ako igraš sa tri štopera i pet u odbrani, ne možeš da kažeš da je to defanzivan fudbal. Pa mi smo u tom sistemu odigrali najbolje utakmice u posljednjih nekoliko godina. Najbolji primjer je finale Kupa Kralja protiv Athletic Bilbaoa. Barcelona živi u prošlosti sa 4-3-3 formacijom i tom “tika-takom“. Fudbal je postao brži, fizički zahtjevniji. Ne možeš da živiš u prošlosti“, rekao je Koeman.

Zanimljivo je bilo mišljenje Nizozemca o eventualnom dolasku Lewandowskog.

Lewandowski je fantastičan igrač, strijelac, ali u tim godinama. Sumnjam da za njega treba izdvojiti 50, 60 miliona eura. Može on da ima dvije dobre godine, ali ja ga ne bih dovodio“, zaključio je Koeman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar