Tužilac donio neočekivanu odluku o transferu Miralema Pjanića

Nogomet 14. apr. 202214:39
Podijeli:
Izvor: Besiktas

Juventus i Napoli, kao i mnogi drugi italijanski klubovi, pod istragom su zbog ukupno 62 sporna transfera čija je vrijednost umjetno napumpana ili spuštena, ovisno od toga kakve su klupske potrebe bile u tom momentu.

Istragu o ovom pitanju finansijska policija pokrenula je dobrim dijelom zbog transfera Miralema Pjanića u Barcelonu 2020. godine, odnosno dolaska Arthura u Juventus iz Barcelone u istom periodu u zamjeni. Juventus je tada Pjanića procijenio na 60 miliona, Barcelona Arthura na 70 miliona, te je torinski tim katalonskom platio dodatnih 10 miliona eura za usluge brazilskog fudbalera, prenosi portal Sport 1.

Juventus i Barcelona su prikazali prihode u punom iznosu transfera, dakle Juventus je prihodovao 60 miliona eura od odlaska Pjanića, dok je Barcelona ostvarila prihod od 70 miliona odlaskom Arthura. Ipak, rashodi su amortizovani drugačije, prema godinama ugovora, pa je tako Barcelona prikazala samo 15 miliona troška za Pjanića u prvoj sezoni, čime je uspjela da se u tom momentu održi finansijski.

Slično je napravio i Juventus pa je započeta istraga, ali tužilac je danas, kako piše Gazzetta dello Sport, utvrdio da je procjena vrijednosti u transferu Pjanića i Arthura bila fer, što znači da ovaj transfer neće biti relevantan u nastavku istrage, odnosno Pjanić i Arthur, kao i njihovi klubovi, mogu da odahnu, barem po ovom pitanju.

Odluka je bila prilično iznenađujuća, jer je ovaj transfer bio u centru medijske pažnje od početka istrage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar