Zbog Michaela Phelpsa djeca su počela slijediti svoje snove

Ostali sportovi 14. avg. 201615:32 > 15:36
Podijeli:
Izvor: N1

Michael Phelps, najuspješniji olimpijac svih vremena neće više nastupati na Olimpijskim igrama. Izjavio je to sam plivač u Rio de Janeiru, rekavši kako sa ovog takmičenja želi otići nakon što je još na vrhuncu.

Ostalim plivačima uzor je iz djetinjstva, ima 31 godinu, što za plivača nije malo, ali je i dalje nedostižan – u bazenu i po broju medalja. I sa ove perspektive, dugo će tako i ostati. Michael Phelps oprostio se od svog omiljenog takmičenja, Olimpijskih igara.

“To je to. Završio sam. Nema boljeg načina za kraj karijere od osvajanja zlatne medalje, to je sigurno”, kazao je Phelps.

Nakon Londona 2012. dao je gotovo istu izjavu i pogazio obećanje, ali ovaj put, čini se, zaista nema povratka. U Tokiju bi imao 35 godina, a takmičio bi se sa klincima od 17. Nekada je i sam, kao 16-godišnjak govorio o snovima i osvajanju barem jedne olimpijske medalje.

“Jedan od mojih dugoročnih ciljeva je osvojiti medalju u Atini i i takmičiti se u više disciplina. Imam mnogo ciljeva i radiću na njima dan za danom. Još nemam vozačku dozvolu. Kada napunim 16 godina, polagaću ispit i kupiću auto. Radujem se tome”, kazao je.

Mnogi bi rekli, s obzirom na njegovu karijeru i radnu etiku, da bi se mogao takmičiti i 2020., ali njegove kolege iz reprezentacije prenose da je Phelps čvrsto odlučio okončati.

A zašto i ne bi? 28 medalja, od kojih 23 zlatne Phelps je osvojio na pet olimpijskih igara. Niko mu od aktivnih sportista po medaljama, ili vremenu trenutno ne može parirati. Vlasnik je mnogobrojnih rekorda kojim niko u skorije vrijeme neće moći prići.

Otkako se pojavio na Olimpijskim Igrama u Sydneyu, zauvijek je nabolje izmijenio plivački sport i inspirisao desetine hiljada djece da se počnu baviti plivanjem.

Nevjerovatno mi je kako su zbog mene djeca počela slijediti svoje snove i ciljeve”.

Michael Phelps neće u potpunosti prekinuti karijeru, ali očekivanja su da će se do Tokija 2020. godine u potpunosti povući iz sporta i ostaviti veliku prazninu koju će popuniti neko drugi, možda neko kome je inspiracija bio upravo torpedo iz Baltimora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.