"Ne obraća se pažnja na sportiste koji su ostali u BiH"

Ostali sportovi 30. okt 201710:20 > 10:25
Izvor: N1

Aleksandra Samardžić je svjetska juniorska viceprvakinja na U21 judo prvenstvu koje je održano u Zagrebu.

Ona je zajedno sa svojim trenerom Branislavom Crnogorcem gostovala na N1 u emisji Novi dan gdje je kazala da je očekivala dobar rezultat s obzirom na to da je cijelu godinu vrijedno radila i trenirala.

“Posljednja sam godina juniora, jako je takmičenje – svi su željeli medalju. Meni je drago da sam se ja vratila kući sa medaljom”, izjavila je u uvodu.

Porazila je protivnice iz Italije, Njemačke, Kosova, Brazilku je savladala u polufinalu, dok je protiv reprezentativke Njemačke odmjerila snage u finalu.

“Mogla sam doći do zlata. Napravila sam grešku koju je protivnica iskoristila, ali ne mogu reći da sam nezadovoljna”, kazala je Samardžić za N1.

Crnogorac je kazao da rezultati samo dolaze, i da nikada nisu nazadovali.

“Uvijek imamo novi rezultat, treba naglasiti da su bh. takmičarke nositeljice blizu 20 evropskih medalja, što je nevjerovatan podatak. Sama Aleksandra je nositeljica 11 medalja. Ovaj rezultat je logičan slijed, bila je viceprvakinja na Olimpijskim igrama”, izjavio je Crnogorac.

“Ovo pričam da bih probudio institucije koje nisu prepoznale. Odlučili smo da im kažemo koga imaju tu, mnogi su otišli da nastupaju za druge zemlje, a ne obraća se pažnja na one koji su ostali. Mi razmišljamo da li ćemo imati sredstva da odemo na takmičenje”, ispričao je Crnogorac.

On je kazao da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo jedino ozbiljno stoji iza njih, dok je sve ostalo “sporadično i nije sistemski”.

Samardžić je zadovoljna borbama, te je ocijenila da je bitno stalno praviti rezultate.

“Ja četiri godine pravim rezultate, moj trener je u pravu kada kaže da idemo naprijed. Ne osjećam finansijske probleme, ali to ne znači da ih nema”, kazala je Samardžić.

Crnogorac je kazao i to da su Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić mnogo popularnije u inostranstvu nego u BiH.

“One na mjesečnoj bazi dobijaju ponude da nastupaju za druge klubove i države. Azerbejdžan je uputio poziv Aleksandri da nastupa za njih. Larisa je u Hrvatskoj jedna od glavnih zvijezda. Larisa Cerić je druga na svjetskoj rang listi, Aleksandra je juniorka – a 10. je na svjetskoj sceni. Njih rezultate čine poznatima”, izjavio je Crnogorac.

“Dokle god budemo imali sredstava, ostat ću u svojoj zemlji”, kazala je Aleksandra Samardžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.