Tragična nedjelja: SAD oplakuje smrt sportista

Ostali sportovi 18. maj 201508:36 > 08:48
Izvor: YouTube screenshot

Dvije velike sportske tragedije zadesile su svijet sporta u noći sa nedjelje na ponedjeljak po srednjoevropskom vremenu, koje su odnijele tri života.

Prva koja je odjeknula dolazi iz NFL svijeta, ili kako ga mi zovemo – američki fudbal, gdje ESPN javlja da je dvadesetpetogodišnji Adrian Robinson preminuo usred nerazjašnjenih okolnosti.

Samo nekoliko sati nakon toga, New York Times je izvijestio o pogibiji Deana Pottera i Grahama Hunta, dvojice base-jumpera, a uzrok je nesreća u Yosemite National Parku u Californiji.

U slučaju Robinsona, koji je bivši član NFL ekipa Philadelphia Eagles, Denver Broncos, San Diego Chargers i Washington Redskins, uzrok smrti nije objavljen, a ESPN je javno zamolio da se njegova porodica ne uznemirava u teškim trenucima koje proživljava usred izenandne smrti.

Facebook

Robinson je također bio i otac dvoje djece, a saopćeno je da će više detalja u vezi njegove iznenadne smrti biti objavljeno uskoro.

Dean Potter spada u samu svjetsku elitu kada je ekstremno penjanje, ali i skakanje u pitanju. Nosio nadimak ”Čovjek koji leti”, i praktično je smatran ikonom ekstremnog penjanja i skakanja.Četrdesettrogodišnjak, i Graham Hunt, koji je u trenutku smrti imao 29 godina, fatalnu nesreću su doživjeli nakon skoka sa wingsuitsima (specijalno dizajnirana odijela sa ”krilima”).

U dijelu Yosemite Parka, poznatijem pod imenom Taft Point, sa odijelima dizajniranim kao krila, pokušali su proći kroz granitne stijene, ali umjesto toga udarili su direktno u njih.

Preminuli su pri udarcu, a izvještaj kaže da niti jedan od njih nije uspio ni povući padobransku ručku. Potter je inače bio rekorder te litice, na koju se bez zaštitnih užadi peo za manje od minute i pola.