Atletski miting: Bh. atletičari ostvarili odlične rezultate

Ostali sportovi 03. jun 201522:26 > 22:29
Izvor: Anadolija

Na Atletskom stadionu Kamberovića Polje u Zenici, danas je održan 6. međunarodni atletski miting "Zenica 2015." na kome je učešće uzelo preko 140 atletičara iz 16 država. Takmičarski dio održan je u ukupno 15 disciplina, osam u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

U utrci na 800 metara za muškarce najbrži je bio bh. reprezentativac Amel Tuka koji je ostvario vrijeme od 1.46:49, drugoplasirani u ovoj kategoriji bio je Dušan Babić sa vremenom 1.49:32, a trećeplasirani Bojan Stanišić sa vremenom 1.52:34.

Tuka nije uspio ostvariti normu za Svjetsko prvenstvo, ali, kako kaže, prezadovoljan je ostvarenim rezultatom.

“Prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom, iako nisam uspio ispuniti normu za Svjetsko prvenstvo, ono što me raduje je moja forma i činjenica da nakon ove trke nisam osjetio umor. Sada moram tražiti malo jače takmičenje na kome ću imati veću konkurenciju i u tim idućim trkama ispuniti normu”, pojasnio je Tuka.

U kategoriji  bacača kugle prvo mjesto osvojio je Hamza Alić sa hicem od 20,50 metara, dok je drugoplasirani Kemal Mešić ostvario hitac od 20,11 metara.

Trećeplasirani je bio Marin Primeru koji je kuglu bacio na dužinu od 19,49 metara. Prvi bh. sportaš koji je ostvario olimpisku normu, Hamza Alić, i danas je ponovo briljirao.

“Zadovoljan sam današnjom ostvarenom dužinom i plasmanom, s obzirom da sam u subotu imao jako iscrpljujuće takmičenje gdje sam bacio 20,67 metara i nakon takvog takmičenja teško se ponovo akumulirati i ostvariti bolji rezultat. Očekujem još bolje rezultate, a najbitnije je da sam ispunio olimpijsku normu. Atletika u BiH ima budućnost, a ovu mladu generaciju treba cijeniti i podržati”, pojasnio je Alić.

Bh. bacač koplja, Zeničanin Dejan Milesunić, danas je uprkos teškim vremenskim uvjetima i jakom vjetru ostvario odličan rezultat. Milesunić je na današnjem mitingu zabilježio dužinu od 75,75 metara. Drugoplasirani je bio Timothi Herman sa 74,19 metara, a trećeplasirani Miloš Krsmanović sa dužinom 63,08 metara.

Današnjem mitingu prisustvovali su i bh. rukometaši koji se u Zenici pripremaju za utakmicu sa Bjelorusijom. U revijalnom dijelu programa održana je i utrka u invalidskim kolicima na 100 metara kao i utrka mališana predškolskog uzrasta na 80 metara.