Kavaz: Trka Jahorina Ultra Trail će zabaviti i educirati

Ostali sportovi 29. jul 201508:46 > 08:46
Izvor: N1

Planinarsko društvo „Jahorina“ organizuje prvu ultra trail trku u Bosni i Hercegovini pod nazivom Jahorina Ultra Trail. Cilj je da se pripremom i organizacijom trke trajno markira staza koja bi se, osim za potrebe trke, mogla koristiti u svrhu organizovanja planinarskih pohoda između Sarajeva, Višegrada i Jahorine.

Sanja Kavaz, izvršna direktorica Jahorina Ultra Trail 2015. rekla je u Novom danu da se prvi put u BiH organizuje ovakva trka.

“Trka kreće 1. avgusta u okviru koje će se desiti četiri trke različitih dužina: mini, midi, maksi i ultra staze u rasponu od 10, 34, 51 i 114 kilometara. Prijavljeni su učesnici iz 14 zemalja. Ovo je prilika da pokažemo našim sugrađanima šta je trail”, rekla je Kavaz.

Ona je objasnila da se trail trka od “obične” razlikuje po trčanju u prirodi na označenim planinarskim stazama.

“Bitno je da imate nekog iskustva u prirodi i da se znate orjentisati i pratiti znakovi”.

Startne lokacije su birane kako bi se sveukupnom dužinom trail staze objedinile turističke destinacije i značajna obilježja kulturno-historijskog naslijeđa, dodala je gošća Novog dana.

“Ova trka je prilika za promovisanjem prirodnih ljepota i kultuno-historijskog nasljeđa. Startujemo kod Latinske ćuprije, prolazimo pored Vijećnice, idemo Alejom ambasadora do Kozije ćuprije. Zatim, nastavljamo uskotračnom prugom do Pala pa sve do Jahorine uskim planinarskim stazama, što znači da smo spojili sve ono što bi gosti iz drugih zemalja, ali i mi ovdje, trebali vidjeti i saznati nešto više o tome”.

Kavaz je rekla da će prije same trke za sve zainteresovane građane Sarajeva biti organizovano “zumbastično zagrijavanje”.

“Pozivamo sugrađane koji ne planiraj učestvovati na trci  da dođu zumbati i zagrijati se sa nama”.