Šampion iz Lukavca: Hamza se u BiH ne vraća bez medalje

Ostali sportovi 13. feb 201616:08 > 14. feb 2016 08:29
Izvor: N1

Mladi karatista Hamza Čajić iz Lukavca ovih dana je po drugi put postao prvak Evrope u svojoj kategoriji. Hamza se sa takmičenja ne vraća bez medalja.

Hamza Čajić karate trenira od osme godine. Kao član Kluba borilačkih vještina „ ORKKA“ iz Lukavca, odavno niže uspjehe. Ovih dana sa Kipra donio je medalju prvaka Evrope, a ovu titulu osvaja drugi put. Hamza je evropsko zlato osvojio sa samo jednim izgubljenim poenom.

“Prvo kolo sam radio sa predstavnikom Austrije gdje sam ga savladao sa 4:0. U drugom kolu me čekao takmičar Slovačke kojeg sma pobjedio sa 1:0. Treće sam radio sa borcem iz Latvije i svladao sam ga sa 4:0. U polufinalu predstavnika Turske sam savladao sa 6:2, a Finalu sma pobijedio predstavnika Rusije 2.0”, kaže Čajić.

Samo prošle godine ovaj mladi karatista je u Lukavac donio četiri medalje. Srebro sa Svjetskog prvenstva iz Jakarte, te zlato sa Evropskog prvenstva iz Švicarske, Svjetskog kupa iz Umaga i Balkanskog prvenstva iz Dubrovniku.

“Hamza je jedan do najperspektivnijih takmičara ovog kluba, ne samo kluba, već BiH i i u Evropi. To pokazuju njegovi rezultati na evropskoj i svjetskoj sceni. Hamza ubjedljivo zauzima prvo mjesto na zvaničnoj rang listi Svjetske karate federacije plus 70 kg.”, rekao nam je njegov trener Željko Zombra.

Harmonija uma, fizičkih sposobnosti, tehnike i taktike osobine su koje ima Hamza. Pred ovim perspektivnim sportistom, sjajna je karijera, smatra njegov trener.

“Nadamo se, karate je već na programu Olimpijskih igara u 2020 godine u Japanu. Tada će Hamza biti u usponu svoje karijere, napunit će 20 godina i bit će u seniorima. Nadamo se da će se plasirati i ispuniti olimpijsku normu. Hamza se rijetko kada vraća sa takmičenja bez medalje. Tako se nadamo i olimpijskoj”, dodajke Zombra.

Hamza pohađa prvi razred gimnazije, i uz sve školske obaveze i tinejdžerske probleme, vremena ima za treninge u klubu koji broji 120 aktivnih članova.

“Kada su pripreme, jeste – ima tu dosta odricanja što se tiče izlazaka, druženja, škole. Ali poslije ovakvih takmičenja, slijedi pauza. Kada se fno rasporedi vrijeme, sve se može”, riječi su Hamze Čajića.

Iako je finansijska situacija nezavidna, klub na razne načine pronađe sredstva da Hamza ode na takmičenja u inozemstvo sa kojih se redovno vraća sa medaljama.

Osim mnogobrojnih turnira, Hamzu Čajića očekuje Svjetski kup u Umagu i Balkansko prvenstvo u Sarajevu krajem godine. On i njegov trener, očekuju nove medalje u Hamzinoj kolekciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.