Kajakaški savez BiH ujedinio oba entiteta

Ostali sportovi 03. jun 201618:17 > 20:14
Izvor: N1

Na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu, koje se održava u Banjaluci, prve medalje su otišle u ruke Belgijanaca, Nijemaca, Slovaka... Niti jednu medalju još nisu osvojili kajakaši iz Bosne i Hercegovine.

Koliko rezultati ovise od ulaganja u sportaše najbolje zna Dinko Mulić – kajakaš iz Bihaća koji je uspjehe postigao tek kada je obukao dres Hrvatske.

Kajakaši iz oba bh. entiteta, prvi put nakon rata, ujedinjeni su u istom savezu. Na čelu saveza je nekadašnji hrvatski reprezentativac.

“Krenućemo u potragu za što više sponzora i u Federaciji BiH i u RS kako bismo probali da isforsiramo naše mlade takmičare da idu što više vani, na što više kampova da bi imali više šanse za medalje, ali i da probamo da u budućnosti imamo predstavnika na olimpijskim igrama”, komentarisao je Dinko Mulić, predsjednik Saveza kajakaša BiH.

Rođeni Bišćanin, učestvovao je dva puta na OI u Atini i Londonu, na deset svjetskih prvenstava, te bio finalista svjetskog kupa u dresu reprezentacije Hrvatske.

Ja sam do 2004. veslao za BiH i onda sam prešao za Hrvatsku. To je najbolja stvar u mojoj karijeri jer sam tek tada napravio iskorak. Nažalost, morao sam otići iz BiH jer je mene sezona koštala oko 100000 maraka a to sam ja plaćao“, dodao je Mulić.

Situacija za bh. kajakaše ni do danas se nije mnogo promijenila. Ova država nema nijednog profesionalnog kajakaša koji se bavi isključivo treniranjem i postizanjem rezultata, te da za to dobija platu.

“Kao prvo Hrvatska ima zakon o sportu, BiH još nema i vi ako napravite određeni rezultat dobijate plate, stipendije na određeni period, ukoliko ne napravite nećete ni dobiti. A, ovdje kod nas možete biti svjetski prvak nećete dobiti ništa ili zavisite od dobre volje nekog gradonačelnika da li će vam dati neššto“, istakao je Mulić.

Novoosnovani kajakaški savez ima za cilj poboljšati uslove u postojećim kajakaškim centrima u Banjaluci, Bihaću i Zavidovićima, ali I oživjeti posrnuli kajakaški klub iz Mostara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.