Bh. klub osvojio Euroligu u sjedećoj odbojci: To je kruna karijere

Ostali sportovi 18. jun 202221:03 > 21:20
Podijeli:

Sjedeća odbojka u BiH jedan je od najuspješnijih sportova, a tome nemjerljiv doprinos daje Sportski klub invalida sjedeće odbojke „ Sinovi Bosne“ iz Lukavca koji su ovih dana osvojili Euroligu u Poljskoj.

Sportski klub invalida sjedeće odbojke „ Sinovi Lukavca“ osnovan je 1995.godine i konstantno se razvijao.

“Tu sam 27 godina.Odricanja, svega i svih. Porodice, prijatelja. Na treninge dolazimo bez izuzetka”, rekao je Hašim Sinanović, član SKIS „ Sinovi Bosne“ Lukavac.

S tim je saglasan i Vehbija Tokić, predsjednik SKIS „ Sinovi Bosne“ Lukavac.

“Počeli smo sa takmičenjima i do danas smo odražli 27 turnira, ove godine će biti 27 turnir u sjedećoj odbojci i mislim da je najstariji u BiH što se tiče invalidskog sporta”, navodi Tokić.

Jedan od mlađih članova je Almedin Imširović, koji je trenirao validnu odbojku, a nakon povrede, priključio se ovom klubu.

“Puno je teže. Puno više zahtjeva tog nekog kognitivnog djelovanja, razmišljanja, svega ostalog. Specifična je.Od same veličine terena , brzine igre, pravila. U suštini, ne razlikuje se toliko od validne odbojke, ali sama igra i sve se može teško objasniti nekome ko nije sjeo i zaigrao”, rekao je Imširović.

Svima onima koji su došli i sa ratnim i sa civilnim povredama, vježba, rehabilitacija kroz sport i druženje, puno znači i donosi dobre rezultate. Klub se takmičio u premijer ligi , u kupu, na broji domaćim i evropskim turnirima.

“Sinovi Bosne iz Lukavca, otprilike, sa svakog takmičenja donijeli su po jedna pehar i medalju”, pohvalio se Tokić.

A posljednja medalja posebno je zasjala. Sinovi Bosne bili su najbolji na Euroligi u sjedećoj odbojci u Poljskoj, a Ermin Jusufović, najbolji igrač.

“Vratili smo se sa najsjajnijim odličjem i sasvim sigurno to je kruna u karijerama, kako mene u klupskoj konkurenciji sa obzirom na omjer snaga, na sve ono što se događa, tako i svih mojih saigrača, rukovodstva kluba. Ponosni smo što smo u Poljskoj ispisali najsvjetlije stranice svoje historije”, ponosno je rekao Jusufović.

Za svaku tu stranicu trebalo je puno rada, požrtvovanosti i jedinstva što ovaj klub čini posebnim.

“Mi treniramo. Bez nekih priprema da odlazimo negdje. Sve se radi u ovoj dvorani i onako kako uspijemo napraviti. Međutim, ima i ona druga stvar. Razlikuje nas naš inat, naše htjenje, naša volja. Neke stvari nadoknadimo. Ono što nemamo materijalno, što ne možemo kupiti, nadoknadimo radom, više radimo jednostavno”, navodi Fahrudin Muharemović, trener SKIS „ Sinovi Bosne“ Lukavac.

Hašim Sinanović jedan od član SKIS „ Sinovi Bosne“ Lukavac je kazao da je najbitnija volja.

Veliki je doprinos koji daju ovi ljudi sjedećoj odbojci i reprezentaciji. I pored svih nedaća koje su ih zadesile u životi, svoju zemlju dostojanstveno predstavljaju na brojnim takmičenjima kao ponosni Sinovi Bosne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar